(AUDIO) Gravidele din Suceava cer ajutor. Maternitatea este închisă, la fel și clinicile private din oraş
Publicat de , 2 aprilie 2020, 10:20
Toate gravidele din Suceava cer ajutor autorităților. Femeile solicită ca maternitatea din muncipiul reşedinţă de judeţ să fie redeschisă sau să fie consultate de medici într-un alt spital din apropiere, unde ar putea naște în siguranță.
Maternitatea de la Spitalul Judeţean Suceava este închisă, la fel și clinicile private din oraş.
Astfel, gravidele sunt redirecționate către unitățile medicale din Fălticeni, Rădăuți, Botoșani sau Iași.
Potrivit unei mărturii a unei femei insărcinate în 37 de săptămâni, spitalele respective pot prelua doar cazurile de urgență, iar unitățile medicale nu mai fac față numeroaselor cereri.
În această situație, o pacientă poate fi considerată o urgență doar în momentul în care se declanșează nașterea. Astfel, femeile însărcinate nu au cum să beneficieze de controalele de rutină, sau sunt îndemnate să nască acasă, riscând să-și pună în pericol atât viața lor, cât și a copilului.
Managerul Spitalului din Rădăuţi, Traian Andronachi, unitate medicală care tratează pacienţii non COVID din judeţul Suceava, susţine că instituţia acordă asistenţă femeilor însărcinate, stabilind o colaborare cu Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie Cuza Vodă din Iaşi pentru transferul copiilor născuţi prematur.
Managerul Spitalului din Rădăuţi, Traian Andronachi: Am stabilit, însă, niște linii de lucru foarte bune. În momentul de față, cu Spitalul Cuza Vodă, că mai aveam o situație deosebită, în cazul în care avem prematuri, am stabilit că lăuza o ținem aici, și prematurul, sub 32 de săptămâni, îl trimitem cu elicopterul la Iași. În mod normal, trebuia să fie preluat inclusiv de către Spitalul Județean Suceava, dar, să presupunem că sunt încă în organizare și le mai acordăm timp să își revină.
Managerul Spitalului din Rădăuţi, Traian Andronachi, a mai spus că instituţia pe care o conduce nu are toate specialităţile, cum ar fi neurochirurgie sau chirurgie pediatrică, şi de aceea face apel la autorităţi să le vină în ajutor:
Managerul Spitalului din Rădăuţi, Traian Andronachi: Rolul nostru este să facem tot ceea ce ne stă în putință, raportat la liniile de gardă pe care le avem, respectiv secțiile și compartimentele pe care le are Spitalul Municipal Rădăuți. Spitalul Rădăuți nu poate să facă neurochirurgie, nu are voie să facă chirugie pediatrică deși, am doi medici care și-au dat acceptul, au competențe și au solicitat către DSP să le aprobe, în cazul în care, Doamne ferește, vine un copil și are nevoie de intervenție chirurgicală, ce facem cu el? Toată lumea fuge de Suceava ca și cum ar fi zonă ciumată. În aceste condiții, noi ar trebui să facem față și să ne protejăm personalul. Din punctul meu de vedere, este imperios necesar ca statul român să vină și să contribuie cu materialele sanitare de protecție care ne sunt necesare.
(Andreea Daraban, Radio Iași/FOTO radioiasi.ro)