(AUDIO) Gura Humorului: ”cum respiră pământul”, expoziție de fotografie a artistul vizual Dan Mihalcea
Publicat de Andreea Drilea, 30 septembrie 2023, 07:13
În anul 2009, Organizația Națiunilor Unite a declarat ziua de 22 aprilie Ziua Planetei Pământ, o sărbătoare care atrage atenția asupra efectelor poluării și degradării mediului înconjurător, pentru conservarea naturii și pentru un viitor mai bun al planetei noastre.
Expoziția personală de fotografie ”cum respiră pământul”, expoziție itinerantă aduce pe simeze 20 de lucrări fotografice de mare profunzime reflectând atât ipostaze ale vulcanilor noroioși cât și ipostaze umane în raport cu imaginea acestor vulcani din județul Buzău.
”cum respiră pământul” este titlul celei de-a doua expoziții itinerante personale semnate de Dan Mihalcea, regizor de film documentar, artist fotograf și jurnalist.
Vernisajul expoziției de fotografie ”cum respiră pământul” a avut loc la Gura Humorului, joi 28 septembrie și face parte din suita de manifestări ale Festivalului Internațional de Film, Diaporamă și Fotografie ”Toamnă la Voroneț” – ediția nr. 43.
La mijlocul lunii octombrie, publicul ieșean va fi cel care beneficiază de această expoziție.
Alex Aciobăniței, reprezentantul Radio România Iași la festivalul humorean a stat de vorbă cu artistul vizual Dan Mihalcea: ”Fiecare privitor își poate crea povestea lui, văzând ceva aici în lucrările ”cum respiră pământul”. Cineva la Târgoviște, văzând o lucrare, a spus ”îmi imaginez ca și cum ar fi primul pas pe pământ”. Este vorba de o lucrare în care un vulcan, are vârful, așa, sub formă de talpă. Altcineva, văzând un detaliu în care stropii de noroi amestecați cu apă, pământ cu apă, au creat mici cratere, zicea ”mie îmi sugerează ca fiind lutul olarului”. Expoziția ”cum respiră pământul” se află acum pe simeză la Gura Humorului, la Casa de Cultură, până pe 13 octombrie. Pe 14 octombrie, sâmbătă, expoziția poate să fie văzută de publicul ieșean la Palatul Culturii, la Muzeul Științei și Tehnici, timp de 2 săptămâni. Explozia trebuie văzută, o fotografie ca și filmul ai făcut-o, trebuie să o dai lumii să o vadă. Fotografia înseamnă mai mult decât un act artistic, înseamnă comunicare, înseamnă cunoaștere, înseamnă recunoaștere, înseamnă memorie.”
(Radio Iaşi/Alex Aciobăniței/FOTO afiș eveniment)