(AUDIO) Iași: Conferință dedicată profesorilor din învățământul preuniversitar, pe tema aplicării AI în predarea la clasă
Publicat de Andreea Drilea, 4 octombrie 2024, 12:27
Timp de două zile, la Iași, se desfășoară conferința dedicată profesorilor din învățământul preuniversitar, unde este abordată tematica aplicării inteligenței artificiale în modul de predare la clasă. La evenimentul găzduit de Universitatea “Al. I Cuza” din Iași participă, la această primă ediție, 250 de cadre didactice.
Secretarul de stat din ministerul Educației, Bogdan Cristescu, a declarat că în structurile centrale, modificările aduse sistemului educațional din România se structurează pe mai multe paliere, respectiv modernizarea infrastructurii, formarea profesorilor în domeniul inteligenței artificiale, modificarea și planificarea strategiilor educaționale.
Bogdan Cristescu: AI-ul este foarte prezent. Părerea mea este că acum este, dacă vreți, ca un vulcan – a lucrat foarte, foarte mult într-o zonă care nu se vede. Avem inițiativele europene din Parlamentul European care s-au văzut. Uitați-vă, UNESCO are Ethics of AI din 2017, pentru că sunt foarte, foarte multe probleme pe care trebuie să ne le punem. Aici mergem – dar ce putem să facem? Infrastructură, formare, empowering – e cam greu de tradus – deci, să îi dai profesorului curajului să încerce să facă, pentru că în realitate, orice susținere vine din exterior, schimbarea se întâmplă în clasă.
Șefa Inspectoratului Școlar Județean Iași, Luciana Antoci, a adăugat că, în timp, inteligența artificială va determina modificarea curriculei educaționale, ce va fi axată pe o personalizare a sistemului de învățământ.
Luciana Antoci: Inteligența artificială, cu instrumentele ei, poate să faciliteze tocmai adaptarea curriculei la nivelul de nevoie al elevilor noștri, pentru că putem testa și măsura mult mai ușor particularitățile, aspectele individuale care țin de potențialul de învățare al fiecărui elev în parte. Și cred că marele beneficiu pe care îl poate duce inteligența artificială în învățare este stimularea și sprijinul procesului de personalizare a activității de învățare și de asta avem nevoie foarte mult în sistem.
La rîndul său, rectorul Universității “Al. I Cuza” din Iași, Liviu Geroge Maha, a declarat că din viitorul an academic, instituția de învățămînt superior va avea o nouă specializare la Facultatea de Informatică, unde vor fi aprofundate elemente de inteligență artificală:
Liviu George Maha: De anul viitor, vom avea la studii de licență, la Facultatea de Informatică și o specializare – Inteligență Artificială. Instrumentele asociate inteligențe artificiale sunt deja integrate în diferite discipline ale specializărilor de profil de la noi și nu numai, tocmai pentru că și profesorii și studenții trebuie să știe cum se folosesc aceste instrumente și să le integrezi în ceea ce înseamnă metodele de predare aplicate uzual. E adevărat, trăim o perioadă în care aceste provocări de ordin tehnologic nu sunt noi. Cam la fiecare 5 ani suntem provocați cu astfel de inovații care cel puțin anticipează schimbări spectaculoase în ceea ce înseamnă structura forței de muncă, profilul anumitor responsabilități profesionale, a unor poziții în firme sau chiar în instituții ale statului.
(Radio Iași/Constantin Mihai/FOTO radioiasi.ro)