(AUDIO) IAŞI: Conferințe organizate de Institutul Hayek România în colaborare cu Institutul de Cercetări Economice și Fiscale din Paris
Publicat de Andreea Drilea, 20 mai 2022, 06:10
Continuă astăzi conferințele organizate, la Iași, de Institutul Hayek România în colaborare cu Institutul de Cercetări Economice și Fiscale din Paris.
De la ora 9,00, în Sala de Consiliu FEAA, de la Universitatea Al.I. Cuza va avea loc dezbaterea cu tema „A existat liberaslism în România interbelică?”
Aseară, la Camera de Comerț Iași s-a desfășurat conferința „Economia în vremea inflației”. Conf. univ. dr. Radu Nechita de la Facultatea de Studii Europene din cadrul Universității „Babes-Bolyai” din Cluj Napoca a săpus că inflația este o realitate și durata acestei perioade depinde de diciziile politice:
Radu Nechita: „Este greu de prevăzut cât va dura această perioadă, deoarece depinde de deciziile luate de politicieni, de viteza de reacție. Oricum, chiar dacă astăzi se ajunge la înțelepciunea monetară, la oprirea politicilor de tip inflaționist, va fi nevoie de cel puțin jumătate de an, un an, până când impulsul monetar care a fost injectat deja în economie să se manifeste în prețuri. Prețurile vor crește, deja indicele prețurilor la producția industrială au crescut foarte mult. Doar o mică parte din această creștere, care pe alocuri este de peste 50-60% ajung să se reflecte în prețurile bunurilor de consum. Deci vor fi creșteri de prețuri peste tot, la toate bunurile, dar acestea se vor manifesta decalat în timp și de amploare diferită. Cei mai afectați vor fi cei care au venituri fixe, care nu reușesc să se conecteze la bugetul de stat prin negocieri, prin măriri de salarii deja foarte foarte ridicate. Deci avem avem o problemă și de echitate a împărțirii acestei povară pe care o avem, încă o dată insist din cauza politicilor montare care au fost luate, au fost făcute în acord cu politicile bugetare, cu excesul de cheltuieli publice din ultimii ani.”
Prof. univ. dr. Cristian Păun, de la Facultatea de Relații Economice Internaționale, din cadrul Academiei de Studii Economice din București a spus că inflția reprezintă o corecție, iar piața trebuie lăsată să se corecteze:
Cristian Păun: „În primul și în primul rând, trebuie să spunem că această inflație este o corecție, deci soluțiile la o corecție până la urmă, sunt destul de limitate. Ar trebui să lăsăm piața să se corecteze, să ne aducă cu picioarele pe pământ. Vedem soluții monetare, creșterea dobânzilor, care cu siguranță vor corecta niște comportamente.: excesele, erorile, viață pe credit, consum pe credit, consum de resurse pe care noi nu le avem. Pe partea cealaltă vrem să vedem într-adevăr și mai multă libertate economică pentru a putea veni cu o ofertă de bunuri și servicii în creștere în perioada următoare. Foarte dificil să o faci într-un context de dobânzi în creștere. Va fi o provocare, cu siguranță, dar ce trebuie făcut este să rezistăm și să susținem pe cât posibil, cu toții, antreprenori, stat, angajați, să susținem mersul înainte al producției de bunuri și servicii, pentru că altfel n-avem cum să reușim o temperare a prețurilor fără o producție de bunuri și servicii în spate. Nu există o soluție magică, cu atât mai mult cu cât producția de bunuri și servicii depinde de foarte multe lucruri pe care noi nu le avem sau la care suntem deficitar, antreprenoriat, acces la capital și așa mai departe.”
Prof. univ. dr. Cristian Păun și conf. univ. dr. Radu Nechita sunt invitații Ioanei Soreanu la emisiunea Imperativ, după Radiojurnalul orei 17,00. Emisiunea va fi transmisă și video/live pe pagina noastră de Facebook.
(Radio Iaşi/Ioana Soreanu/FOTO radioiasi.ro)