(AUDIO) IAŞI: Contre între Marius Bodea şi Mihai Chirica cu privire la situaţia blocurilor cu risc seismic
Publicat de gabrielarotaru, 5 septembrie 2019, 16:15
Peste 60 de blocuri din municipiul Iaşi riscă să se prăbuşească în cazul unui cutremur de peste 7 grade pe scara Richter, a precizat astăzi, într-o conferinţă de presă, preşedintele organizaţiei municipale PNL Iaşi, Marius Bodea.
El a atras atenţia că din datele de la ISU, în cazul unui cutremur puternic, peste 400 de blocuri vor fi afectate şi peste 27 de mii de ieşeni vor fi în pericol.
Marius Bodea a solicitat astăzi, Consiliului Local Iaşi, o rectificare bugetară de aproximativ un milion de lei, cu ajutorul căreia să fie întocmit un proiect de consolidare a clădirilor cu bulină roşie.
Marius Bodea: „Ceea ce propunem noi este imediat rectificare bugetară la Consiliul Local şi alocarea unui milion de lei pentru proiectarea, pentru că este obligaţia Primăriei, modelului de consolidare pentru respectivele imobile şi începerea celui mai mare program naţional de consolidare a imobilelor cu risc seismic din ţară pentru că situaţia la Iaşi este cu adevărat catastrofală. Iar pentru Iaşi faţă de alte oraşe din ţară şi chiar faţă de Bucureşti nu s-a investit niciun leu, iar ieşenii care locuiesc în aceste imobile, mare parte din ei, nici măcar nu cunosc riscul la care sunt expuşi”.
În replică, primarul Iaşului, Mihai Chirica, a acuzat probleme de ordin legislativ ce nu au fost corectate de către Parlament în privinţa măsurile concrete asupra blocurilor cu risc seismic:
Mihai Chirica: „Noi, în momentul de faţă, avem peste 450 de expertize. De ce oare să mai cheltuim bani să mai facem alte sute de expertize când ar trebui să le valorificăm întâi pe cele pe care le avem în momentul de faţă? Prin Parlamentul României nu s-a dat o lege foarte clară care să sprijine locatarii. Ce se intâmplă cu ei pe parcursul timpului cât se intervine asupra reabilitării acelor blocuri, care este formula de creditare pentru că autoritatea locală nu o poate credita, execuţia lucrărilor, în ce manieră reuşim să-i convingem să se mute din casele lor unde sunt bătrâni peste 70 – 80 de ani, deci lucruri grele care nu sunt reglementate prin lege şi care nu pot să ducă la finalitatea acestui plan de măsuri”.
(Radio Iaşi/ Constantin Mihai/ FOTO arhivă radioiasi.ro)