(AUDIO) IAŞI: Creşte numărul celor infectaţi cu virusul SARS CoV-2
Publicat de Andreea Drilea, 17 august 2020, 12:22
Iaşul se confruntă în ultimele zile cu un număr crescut de infecţii cu SARS COV 2.
Numai sâmbătă şi duminică au fost raportate 83 de noi cazuri. Aces trend ascendent face ca numărul de locuri din unităţile medicale ieşene, care internează pacineţi cu noul coronavirus, să fie insuficiente.
La Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi se lucrează la capacitate maximă, de la o gardă la alta nemaifiind locuri libere, după cum a declarat, pentru postul nostru de radi, directorul medical al insituţiei sanitare, dr. Carmen Manciuc:
„Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi este Spital COVID de Linia Întâi. Asta înseamnă că acest spital concentrează tot ce este caz deosebit pentru că în ultima perioadă adresabilitatea este una mare şi, atunci pacienţii, se internează cazurile moderat severe şi cazurile grave. În momentul de faţă Terapia Intersivă se lucrează la capacitate maximă. Avem pacienţi internaţi cu patologii subiacente importante: diabet zaharat, diabet zaharat dezechilibrat, obezitate, hipertensiune arterială şi nu în ultimul rând, pacienţi care sunt dializaţi, dializă peritonală, hemodializă şi care au fost confirmaţi pozitiv cu noul coronavirus. Prin urmare, lucrăm la capacitate maximă, se fac un număr de externări în fiecare zi dar locurile în cursul aceleaşi gărzi, sunt ocupate.”
Directorul medical al Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, Carmen Manciuc, a mai declarat că pacienţii internaţi la ATI au peste 50 de ani, dar se observă şi o tendinţă de scădere a vârstei celor care se infectează cu SARS COV 2:
„Sunt pacienţi cu vârste de la 50 spre 60 de ani şi peste şi, în general, sunt pacienţi care desaturează şi care nu pot sta fără suplimentul de oxigen pe care îl oferă Terapia Intensivă. Există o uşoară tendinţă de scădere a vârstei, în sensul că fiind un număr mai mare de cazuri, sigur că şi aceşti pacienţi care sunt ceva mai tineri şi cu comorbidităţi importante şi sunt vulnerabili la infecţia cu coronavirus, pot să-l achiziţioneze. Consider că este o transmisie comunitară accelerată aşa cum a făcut şi comunicarea grupului care supraveghează acest lucru în România.”
(Radio Iaşi/Andreea Daraban/FOTO radioiasi.ro)