(AUDIO) Iaşi: Inima de la MAVIS ajunge în Japonia, în marea finală a ‘Heart Hackaton’
Publicat de gabrielarotaru, 7 iunie 2024, 10:29
Pentru al doilea an consecutiv, echipa Centrului de Inovare şi Transfer Tehnologic pentru Managementul vârstnicului şi îmbătrânirii sănătoase, MAVIS, din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie ‘Grigore T. Popa’ din Iaşi ajunge la ‘Heart Hackaton’, care anul acesta se va desfăşura, pe 12 noiembrie, în Japonia.
Echipa MAVIS s-a calificat în marea finală a competiţiei studenţeşti internaţionale pentru realizarea unei inimi artificiale.
Coordonatorul Centrului de Transfer Tehnologic MAVIS Iași, Ionuț Nistor: Față de anul anterior, colegii mei au îmbunătățit modelul și au venit cu soluții inovatoare, iar aceste soluții inovatoare aduse descoperirii inițiale și propuneri inițiale, au fost considerate relevante, iar propunerea lor a fost acceptată în marea finală, care anul acesta este organizată în Japonia sub auspiciile Societății Internaționale de Organe Artificiale.
Echipa este alcătuită din aproximativ 30 de studenţi de la toate programele de studii de la Facultatea de Bioinginerie Medicală şi de la Facultatea de Medicină din Iaşi, coordonaţi de Alexandru Pleşoianu. El a precizat că la competiția din acest an s-au adus îmbunătățiri.
Alexandru Pleșoianu: Caracteristicile principale s-au păstrat, dar am adus niște îmbunătățiri în ceea ce privește controller-ul, care este și o inovație la nivel mondial și am făcut progrese în ceea ce privește alimentarea wireless a dispozitivului, pe care o testăm în laborator. Durată de viața a implantului este de peste 10 ani, celelalte componente sunt consumabile, componentele externe, deci ele vor fi înlocuite pe parcurs.
Reporter: Principalii rivali, ce atitudine au avut, cei din Statele Unite, din Marea Britanie, din Germania? La un moment dat chiar vi s-a propus să vă mutați cu tot cu invenție acolo.
Alexandru Pleșoianu: Da, ei au recunoscut nivelul nostru și au avut o atitudine, să spunem, de respect față de noi. Și am primit invitația să mergem să facem teste în Statele Unite, dar noi preferăm să mergem atunci când vom ajunge la un nivel de maturitate mai mare.
(Radio Iași/ Constantin Mihai/ FOTO radioiasi.ro)