(AUDIO) Iași: Inspectorul general al ISJ, Luciana Antoci: Trebuie găsit un echilibru între nevoia de economie și asigurarea confortului termic al elevilor în perioada de iarnă
Publicat de Andreea Drilea, 10 octombrie 2022, 19:01
În această toamnă este aşteptată realuarea integrală a activităților didactice la mai multe școli din județul Iași, după închiderea mai multor şantiere, a declarat, astăzi, la întâlnirea cu directorii din județ, inspectorul general al Inspectoratului Județean Iași, Luciana Antoci.
Luciana Antoci: Iată, suntem la școală cu prezență fizică, fără amenințări, deocamdată, de ordin pandemic. Activitățile s-au desfășurat în regim normal până acum, în toate unitățile de învățământ din județul Iași. Avem puține situații în care elevii și profesorii au fost relocați din considerente de infrastructură, dar condițiile au fost bune pentru începutul de an școlar, acolo unde ei și-au început cursurile și așteptăm ca, rând pe rând, șantierele deschise să fie finalizate, drept pentru care anul școlar în județul Iași se desfășoară, în prag de final de modul 1, în condiții absolut normale.
Luciana Antoci a mai spus că Iașiul este singurul județ din țară unde elevii au susținut teste de verificare a cunoștințelor la începutul anului școlar și rezultatele evaluărilor vor fi sintetizate și concluziile vor putea fi trase peste maxim două săptămâni.
Prezent, astăzi, la întâlnirea cu directorii de școli, primarul Iașiului, Mihai Chirica, și-a exprimat speranța că noua lege a educației va putea fi implementată cât mai curând:
Mihai Chirica: Cu siguranță este mult de făcut. Ceea ce mă bucură este faptul că România are o altă abordare despre educație, înțelege faptul că toată Legea Educației trebuie să vizeze în primul rând creșterea calității actului educativ asupra elevului, că educația este un drept al copilului și trebuie să devină obligație a întregii societăți. Cred că s-a demarat acest proces, l-am văzut cu ochii mei prin noua propunere de Lege a Educației și sper să o vedem implementată cât mai repede.
În ceea ce privește managementul energetic al unităților școlare din judeţul Iaşi, tot astăzi, au fost luate mai multe măsuri în această privință.
Luciana Antoci a precizat că au fost desemnate persoanele care vor răspunde de managementul energetic la nivelul fiecărei unităţi, iar corpurile de iluminat au fost înlocuite, însă nu se poate evita desfăşurarea orelor și după apusul soarelui:
Luciana Antoci: Un management în perspectiva aceasta a economisirii energiei electrice evident că se va derula în fiecare unitate de învățământ. Ne referim aici la energie termică, pentru că sunt cele două tipuri de facturi care, cu siguranță, vor împovora sarcinile pe unitățile administrativ-teritoriale, dar până când nu vom avea primele facturi venite, e greu să estimăm până unde vor merge costurile. Cert este că trebuie găsit un echilibru între nevoia de economie, dar și asigurarea confortului termic al elevilor în perioada de iarnă. Așa cum știți, sunt unele școli care lucrează în două schimburi și va fi imposibil de evitat intervalele din zi în care este întuneric afară sau mai frig decât la miezul zilei.
Edilul Mihai Chirica a subliniat că Primăria va susține menținerea în stare de funcționare optimă a sistemelor de termoficare, astfel încât, în toate clasele unde se desfășoară un act didactic, temperatura să fie propice sistemului de educație. De asemenea, va trage la răspundere persoanele care nu implementează un sistem economic de iluminat, a mai adăugat edilul:
Mihai Chirica: A început deja de la începutul războiului, cu primele creșteri substanțiale la energie și combustibili. Suntem afectați efectiv de aceste lucruri, ca orice alt român, ca orice alt european. Una peste alta, indiferent de cât de greu va fi, va trebui să susținem educarea copiilor noștri, pentru că ei reprezintă viitorul acestei țări. Iar de calitatea educației pe care o facem pentru ei va depinde cât de mult vom rezista în fața acestor provocări. Vom susține tot ce trebuie, vom penaliza directorii acolo unde nu fac economie și fac risipă și vom face tot ce este posibil să nu afectăm procesul de educație absolut deloc.
(Radio Iași/Constantin Mihai/FOTO radioiasi.ro)