(AUDIO) Iași: Mii de pacienți nu pot fi tratați cu ajutorul radiochirurgiei de tip Gamma Knife din cauza suprasolicitării sistemului medical
31 martie 2025, 18:33
În România, peste 7.000 de pacienți care necesită terapie cu ajutorul radiochirurgiei de tip Gamma Knife nu pot fi tratați din cauza suprasolicitării sistemului medical, afirmă doctorul Lucian Eva, managerul Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași.
Potrivit acestuia, anual, doar 2.000 de cazuri beneficiază de un astfel de tratament.
El a adăugat că, recent, doi pacienți, originari din Pakistan și, respectiv, Italia, au fost salvați prin intermediul tehnologiei Gamma Knife.
Lucian Eva: Au fost tratați doi pacienți, un italian rezident în România și un pakistanez, rezident la muncă în țara noastră, la care s-au efectuat tratament cu sistemul de radiochirurgie Gamma Knife, cu rezultate foarte bune. Pare să facă simțită necesitatea multiplicării acestui gen de laborator în regiunea noastră. Este o adresabilitate crescută în laboratorul de radiochirurgie stereotactică de tip Gamma Knife, în principal datorită faptului că noi utilizăm toate modalitățile de radiere existente astăzi în lume cu acest tip de radioterapie și faptului că în această regiune de nord-est a Europei este singura unitate disponibilă pentru cetățenii care locuiesc în această regiune.
Managerul Spitalului de Neurochirurgie din Iași, prof. dr. Lucian Eva, a declarat că este necesară înființarea Centrului de Excelență în Neurochirurgie, un proiect de aproximativ 45 de milioane de euro, care urmează să fie implementat cu ajutorul Programului Operațional de Sănătate:
Lucian Eva: Este o investiție de 45 de milioane de euro, aproximativ. Sunt demarate procedurile de a fi finanțat prin Programul Operațional Sănătate. Presupune construirea unei corp de clădire nou, printre multe alte facilități – dotarea cu aparatură medicală, printre care și acest sistem de radiochirurgie stereotactică de tip Cyber Knife.
(Radio Iași/Constantin Mihai/FOTO radioiasi.ro)