Reprezentanții Consiliului Județean Iași afirmă că, în datele pe care le deține Ministerul Sănătății, se află o serie de inadvertențe referitoare la Institutul Regional de Boli Cardiovasculare.
Aceștia au publicat, astăzi, documentele trimise la minister, din care reiese că proiectul viitorului Institut are o valoare de 300 de milioane de euro, însă partea care urma să fie susținută prin PNRR este sub 200 de milioane, conform cerințelor guvernamentale.
Pe de altă parte, pentru consultanță, au fost rezervate mai puțin de 2 milioane de euro, și nu 60 de milioane.
Vice-președintele Consiliului Județean Iași, Marius Dangă: În HG 1237, adoptat de Guvern, este o limită maximă de 200 de milioane pentru partea din PNRR, dovadă că există inclusiv în lista de proiecte avizate, proiecte care depășesc această limită de 200 de milioane. Proiectul nostru, din acest punct de vedere, era perfect eligibil. De asemenea, nu înțelegem de unde este vehiculată acea sumă de 60 de milioane de euro pentru consultanță. Ne-am uitat de zeci de ori pe devizul general și pe documentele pe care le avem. Ele se încadrează într-o limită normală, cumva 1,6 milioane de euro fără TVA, la un proiect de aproape 300 de milioane în total de euro. Nu știu de ce ministrul a vehiculat acele sume.
Prezent sâmbătă la Iași, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că proiectul viitorului Institut Regional de Boli Cardiovasculare de la Iași a fost respins pentru a fi finanțat prin PNRR, deoarece depășea limita celor 200 de milioane de euro și avea prevăzută o consultanță de 60 de milioane de euro.
Tot astăzi, vice-președintele CJ Iași, Marius Dangă, și-a exprimat satisfacția că se poate încheia un parteneriat între ministerul Sănătății și Institut, în vederea construirii viitorului spital și a mai spus că documentele au fost și înaintate de mai multe luni acestei instituții:
Marius Dangă: Prefer să mă uit la partea pozitivă a mesajului, acela că Ministerul Sănătății este dispus să facă un parteneriat cu Institutul de Boli Cardiovasculare, condus de dl. profesor Tinică și împreună să aplice pe noul program de sănătate. Noi ne-am declarat și în scris disponibili – toată documentația tehnico-economică – să facem o cesiune, o predare gratuită către Institut, astfel încât Institutul, împreună cu Ministerul, să poată să pregătească aplicația pentru POS-ul de sănătate. Din acest punct de vedere, există tot sprijinul Consiliului Județean.