(AUDIO) IAŞI: Procedura de dializă hepatica este blocată la Spitalul Parhon din cauza unor ordine de ministru
Publicat de gabrielarotaru, 20 noiembrie 2019, 17:21
Procedura de dializă hepatica este blocată la Spitalul Parhon din Iaşi din cauza unor ordine de ministru.
Doctorul Ionuţ Nistor, purtătorul de cuvânt al spitalului, a explicat că prin primul document, este permisă folosirea unui singur tip de aparat, pentru dializa hepatica, altul decât cel deţinut de unitatea ieşeană.
Al doilea document interzice medicilor nefrologi, cum sunt cei de la Spitalul Parhon, să efectueze o astfel de procedură.
Medicul Ionuţ Nistor a precizat că la unitatea medicală ieşeană, e efectuează, cu succes, dializă hepatică încă din 2002: „Este o problemă administrativă care, din păcate, a blocat programul de dializă hepatică la singurul spital din Moldova care efectua dializă hepatică din 2002, deci, sunt 15 ani de când se efectuează dializă hepatică în Spitalul Parhon. Este, de asemenea, spitalul cu cea mai mare experienţă din ţară, de dializă hepatică. Din păcate, sunt două acte birocratice care au blocat acest program: o prevedere are legătură cu includerea într-un ordin de ministru, de către Comisia de Gastroenterologie, a unui model şi a unei denumiri comerciale care limitează posibilitatea spitalului de a efectua dializă hepatică pentru că noi avem celălalt tip de aparat omologat. A doua problemă este o problemă locală. Spitalul Parhon este un spital de monospecialitate, este un spital de nefrologie, axat pe probleme de rinichi, în acelaşi timp, spitalul care face dializă. Şi atunci, făcând această tehnică de epurare, face şi dializă hepatică, iar în ordinul de ministru, este prevăzut că, în mod expres, medicii nefrologi nu au posibilitatea de a efectua această dializă hepatică, deşi, făceam asta de peste 15 ani”.
Doctorul Ionuţ Nistor, purtătorul de cuvânt al spitalului Parhon din Iaşi, a spus că problema a fost anunţată la Ministerul Sănătăţii încă de acum un an. Medicii ieşeni speră ca noua echipă de la minister să rezolve această problemă birocratică. Până atunci, faptul că dializa hepatica nu mai poate fi efectuată la această unitate medicală pune în pericol pacienţii care au nevoie de această procedură: „În prezent, blochează această utilizare a unui aparat de dializă hepatică, ceea ce, sigur, este un risc pentru un pacient care are nevoie, în mod urgent, de dializă hepatică, un pacient cu intoxicaţie acută cu medicamente, un pacient cu intoxicaţie cu ciuperci şi face ca orice pacient care are nevoie de dializă hepatică să fie trimis obligatoriu la Bucureşti. Această problemă este semnalată, vorbim de mai mult de un an de zile, cu reveniri repetate. Avem promisiuni după această schimbare de ministru, am găsit deschidere atât la noua echipă, cât şi la Casa de Asigurări şi sperăm ca această problemă să fie rezolvată prin modificarea ordinelor de ministru care ne limitau această tehnică”.
(Radio Iaşi/ Ioana Soreanu/ FOTO radioiasi.ro)