(AUDIO) Iași: Recomandările Ministrului Sănătății cu privire la administrarea medicamentelor, inclusiv a iodurii de potasiu
Publicat de Andreea Drilea, 24 martie 2022, 19:18 / actualizat: 25 martie 2022, 5:38
În următoarele ore, iodura de potasiu produsă de Societatea Antibiotice SA Iaşi va fi livrată ultimelor patru Direcţii de Sătătate Publică din România.
Declaraţia a fost făcută de Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, în urma vizitei desfăşurate, astăzi, la Iaşi. Acesta a mai precizat că Ministerul încearcă să găsească o soluţie pentru ca medicamentele să ajungă la cetăţeni, în condiţiile unei campanii de informare a populaţiei asupra modului de utilizare:
Alexandru Rafila: Mai sunt 4 județe care trebuie să primească iodura de potasiu, iar noi ne organizăm la Ministerul Sănătății, încercăm să găsim cea mai bună soluție, încât aceste medicamente să ajungă cât mai repede la populație, dar, în condițiile unei campanii de informare asupra modului de utilizare și păstrare, o campanie de interes public, pentru că nu este vorba de o medicație care trebuie luată profilactic de oricine o primește, ci numai într-o situație când ea este într-adevăr recomandată.
Directorul Ioan Nani a precizat că Societatea Antibiotice a fost pregătită încă de acum o lună pentru a lansa în fabricaţie iodura de potasiu:
Ioan Nani: Putem spune că am anticipat, oarecum, această nevoie, iar acum mai bine de o lună, am asigurat cantitățile de substanțe active necesare, bazându-ne pe o expertiză, pe o experiență care vine de ani de zile, pe oamenii foarte buni pe care îi avem, pe capacități de producție moderne, laboratoare.
În acelaşi context, Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat că în România nu există o criză a medicamentelor, iar populaţia nu ar trebui să-şi asigure stocuri de medicamente.
El a mai spus că este contraindicată depozitarea medicamentelor în spaţii călduroase şi umede şi folosirea acestora după expirarea termenului de valabilitate:
Alexandru Rafila: Medicamentele nu se păstrează acasă, medicamentele sunt la farmacie și apelezi la ele atunci când ai nevoie. La fel și cu iodura de potasiu. Știți că au existat persoane care au vrut să cumpere iodură de potasiu, au și consumat-o. Nu se face așa ceva. Avem o problemă legată de folosirea antibioticelor. Unii își țin antibioticele acasă, în baie, de exemplu – ele devin ineficiente pentru că stau într-un mediu cald și umed, le consumă și generează rezistență la antibiotice. Nu, medicamentele trebuie păstrate în farmacie și trebuie apelat la ele pe bază de prescripție medicală, sigur, cu excepția unor substanțe banale care sunt antiinflamatorii etc obișnuite, care fiecare și le procură într-o cantitate pe care o utilizează.
(Radio Iași/Constantin Mihai/FOTO radioiasi.ro)