(AUDIO) IAŞI: „Sindromul Quijote” – spectacol dedicat Zilei Culturii Naționale
Publicat de Andreea Drilea, 14 ianuarie 2021, 19:50
Ziua Culturii Naţionale este marcată astăzi şi mâine de la ora 18 în Sala Studio a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi.
În scenă va fi pusă piesa “Sindromul Quijote” scrisă de Carmen Dominte.
Autoarea a precizat că piesa reprezintă povestea a trei personaje, mamă – tată şi fiu, personajul principal fiind un adolescent neînţeles de părinţi, de profesori şi de societate.
Regizorul Radu Ghilaş a adăugat că piesa a fost prezentată pe scenă în data de 27 mai, dar din cauza pandemiei, spectatorii nu au avut acces în sală.
Piesa a fost desemnată câștigătoarea primei ediții a proiectului „Lecturi” , care are drept scop promovarea dramaturgiei româneşti contemporane.
Directorul Teatrului Naţional Vasile Alecsandri din Iaşi, Cristian Hadji Culea:
Distribuție: Dumitru Georgescu, Doina Deleanu, Adi Carauleanu
Regie: Radu Ghilaș
Scenografie: Rodica Arghir
Video design: Andrei Cozlac
Muzică originală și prelucrări: Odry Bârcă
Despre „Sindromul Quijote”, autoarea Carmen Dominte scrie:
„Piesa de teatru spune povestea a trei personaje și a unei seri de sâmbătă care le va afecta viața pentru totdeauna. Este povestea unei crime așa cum poate fi citită în ziar sau urmărită la Știri.
Piesa nu încearcă să găsească soluții ci doar scoate în evidență golul imens pe care fiecare faptă, fiecare gest, fiecare cuvânt rostit sau fiecare moment de tăcere îl ascunde. Realitatea, la rândul ei, este ascunsă bine după infinite straturi de aparențe. În definitiv, doar aparențele par să conteze; și totuși în spatele lor se află o mamă pentru care viața este o listă de obiective care trebuie bifate, un tată pentru care poezia este doar o formă de slăbiciune și un fiu care încearcă să fie perfect, așa cum i se ceruse.
Sindromul Quijote este sindromul pe care îl trăiește fiecare personaj, este boala care distorsionează realitatea, este masca pe care toți o prezintă lumii. Este un sindrom pe care fiecare îl descoperă, îl simte și îl respinge iar, în cele din urmă, îl acceptă ca pe o stare permanentă.”
Radu Ghilaș, regizorul spectacolului:
„Societatea contemporană propune un anumit tip de perfecțiune care are mai degrabă legătură cu componenta materială a vieții. Ne impune o încadrare în anumite standarde, începând cu mașina împecabilă pe care o conducem, cu casa ideală în care locuim, cu stilul de viață ireproșabil unde totul este „măsurat, cântărit și calculat pentru a fi consumat în doze optime” și terminând cu o iubire idilică și un copil perfect, toate garantând fericirea și împlinirea noastră ca adulți. Presupusa perfecțiune contemporană, defectă prin însăși idealurile sale, șubrezește legăturile, anulează trăirile autentice și blochează căile firești de comunicare între oameni, rezultatul materializându-se în relații și suflete de consum.”
Următoarele reprezentații sunt programate pe 29 și 30 ianuarie.
În prima ediție a proiectului „Lecturi³” derulată pe parcursul stagiunii 2019-2020, au fost selecționate șase piese care au ajuns la public sub forma spectacolelor-lectură: „Dispariții” de Elise Wilk, „Autorul” de Radu Herjeu, „Gertrude” de Radu F. Alexandru, „Sindromul Quijote” de Carmen Dominte, „Primele șapte comedii ușoare pentru oameni triști” de Ștefan Caraman și „Bărbatul cu trei picioare” de Mircea M. Ionescu. În etapa finală a proiectului, în urma evaluărilor juriului, s-a decis care dintre cele șase texte prezentate în lectură publică va fi produs de Teatrul Național și va intra în repertoriu.
(Radio Iaşi/Constantin Mihai)