(AUDIO) Iașiul riscă să piardă finanțarea pentru construcția unui sediu al ONRI
Publicat de Andreea Drilea, 23 ianuarie 2023, 17:53 / actualizat: 23 ianuarie 2023, 19:06
Iaşiul riscă să piardă finanţarea necesară construcţiei unui sediu pentru Opera Naţională Română dacă municipalitatea nu găseşte până la jumătatea acestui an un spaţiu adecvat.
Prezent astăzi la Iași, ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a declarat că este imposibil ca sediul Operei să fie în incinta Cinematografului Trianon. Cel mai bun amplasament pentru viitoarea construcție ar fi în imediata vecinătate a Teatrului Național Vasile Alecsandri, pe locul vechii Școli pentru elevii surdo-muți.
Romaşcanu a reamintit că sediul Operei Naţionale Române din Iaşi este o iniţiativă care figurează pe o listă de opt obiective majore de patrimoniu ce ar urma să fie reabilitate sau construite în următorii şase ani cu bani de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei:
Lucian Romașcanu: Cred că la începutul verii de anul trecut am solicitat Primăriei să ne transmită propunerile de terenuri unde ar putea fi construită Opera Națională din Iași. Din evaluarea colegilor mei de la unitatea de Management a Proiectului, singurul care s-a dovedit a fi bun pentru a face ceea ce ne propunem este acel teren de vizavi de Teatrul Național, unde este un liceu, o bucată din el aparținând unei companii private care are, înțeleg, un sechestru. După discuția de azi cu domnul primar care ne-a alocat un om care să ocupe de acest proiect, va trebui ca autoritatea locală să înceapă demersurile cu acea companie privată pentru un schimb de terenuri. Înțeleg că acea companie privată, proprietar acolo, și-a manifestat deschiderea chiar din iulie anul trecut pentru un schimb de terenuri. De atunci nu s-a mai făcut nimic. În cazul în care nu se reușește un schimb de teren, nu se poate face și expropriere. Dar atâta timp cât există deschidere, eu cred că un schimb de teren este exact ce trebuie, astfel încât până la începutul verii să putem avea terenul pus la dispoziția Ministerului Culturii pentru a începe procedurile.
La rândul său, primarul Iașiului, Mihai Chirica, a declarat că, în urma evaluărilor din teren, au fost identificate trei suprafețe unde ar putea fi construit viitorul sediu al Operei.
Mihai Chirica a recunoscut însă că cea mai bună variantă este amplasamentul din imediata vecinătate a Teatrului Național, dar în momentul de față, proprietarul terenului are probleme juridice.
Primarul Iașiului a declarat că va trimite notificările necesare atât la Parchet, cât și la investitorul privat pentru a vedea dacă se poate face un schimb de teren la valoarea pieței:
Mihai Chirica: Dar acest amplasament are câteva neajunsuri care nu ne sunt la îndemână nouă. Deci este proprietatea cuiva care trebuie să o cedeze. Mai are și câteva aspecte de natură juridică care trebuie depășite și acelea, dar nu vom abandona această cale. Vom trimite o adresă oficială către proprietar dacă este interesat să cedeze acea suprafață de teren și clădirile către municipiul Iași, dacă vrea să o facă, să ne spună și în ce condiții și dacă putem să îndeplinim aceste condiții, vom prelua și vom da drumul la faza de proiectare. Este un manager de proiect din partea Ministerului Culturii. Este domnul Trâmbaciu, care coordonează și Direcția de Investiții a Ministerului Culturii. Din partea municipiului Iași, manager de proiect l-am desemnat pe domnul Andrei Apreotesei. O investiție strâns legată și de activitate Ateneului Iași și cred că dacă vom găsi soluția juridică – cea mai rapidă și corectă în același timp – va fi promovat amplasamentul de lângă Teatrul Național.
Declarații consemnate de Constantin Mihai.
În prezent, artiştii şi balerinii Operei Naționale din Iași, împart scena cu actorii Teatrului Naţional ‘Vasile Alecsandri’, o clădire monument istoric din secolul al XIX-lea.
(Radio Iași/Constantin Mihai/FOTO radioiasi.ro)