(AUDIO) Iaşul are cele mai multe focare Covid în al cincilea val al pandemiei
Publicat de Andreea Drilea, 25 ianuarie 2022, 18:12
Incidenţele COVID cresc în zona Moldovei!
În judeţul Iaşi, astăzi, au fost înregistrate cele mai multe focare Covid din cel de al cincilea val al pandemiei.
Informaţia a fost transmisă de purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, Marius Voicescu: „Un focar la centrul „Sfântul Nectarie” din Iaşi unde au fost confirmaţi pozitiv 3 beneficiari, pacienţii au fost izolaţi, iar contacţii direcţi sunt testaţi conform metodologiei. Alte două focare la Institutul de Psihiatrie Socola din Iaşi, unul la secţia exterioară Bârnova unde au fost confirmaţi 10 pacienţi şi celălalt la secţia VI acuţi tot la Institutul Socola din Iaşi, desigur, ca şi măsuri putem menţiona izolarea pacienţilor pozitivi în zona roşie a acestei unităţi medicale. Alte două focare au fost identificate la Institutul Regional de Oncologie, unul cu 3 pacienţi la secţia de Hematologie şi cel de al doilea focar, cu 4 pacienţi la secţia de Oncologie, desigur, a avut loc o limitare a internărilor şi o monitorizare a pacienţilor. Celelalte două focare sunt menţionate la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi la secţia a III-a, unde au fost confirmate 13 cadre medicale şi cel de al doilea focar la secţia I – pavilion 7, unde, au fost confirmate 6 cadre medicale.”
La Spitalul de Copii Sfânta Maria din Iaşi, peste 60 la sută din cazurile de infectare cu Sars CoV-2 sunt copii cu vârsta mai mică de trei ani.
Managerul instituţiei medicale, Alina Belu, a afirmat că, în acest val, incidenţa este foarte crescută la copiii foarte mici şi nou-născuţi.
În secţia de Terapie Intensivă, astăzi, erau patru minori internaţi, dintre care un nou născut.
Pe zona roşie Covid sunt 27 de persoane, în creştere cu 7 faţă de săptămâna trecută.
Alina Belu a mai spus că incidenţa este foarte mare deoarece judeţul se află în faza de transmitere comunitară: „Noi primim din toată Moldova, suntem spital cu cea mai înaltă competenţă în tratarea pacientului pediatric şi în cazul pozitiv Covid se menţine aceeaşi situaţie. Avem pacienţi din Neamţ, Suceava, Bacău, toată regiunea Moldovei. Sunt pacienţi critici. Incidenţa a crescut o dată cu transmiterea comunitară. Dacă a crescut incidenţa la adulţi, creşte şi incidenţa în cazul copiilor. Ceea ce este diferit în acest val este incidenţa mai mare a sugarului şi a pacientului sub 3 ani.”
În valul al cincilea al epidemiei de Covid-19 formele de îmbolnăvire nu sunt severe şi sunt puţine internări în secţiile de Terapie Intensivă, susține directorul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, Florin Roşu.
Astăzi, în judeţ sunt ocupate 17 paturi ATI, jumătate din numărul total destinat pacienților în stare critică.
Directorul Spitalului de Boli Infeţioase din Iaşi, Florin Roşu a precizat că un avantaj îl reprezintă centrele de evaluare Covid, deoarece patologia este depistată timpuriu şi există posibilitatea tratării în ambulatoriu: „Pacineţii ce prezintă Covid19 – tulpina Omicron nu dezvoltă forme severe într-o proporţie mare, astfel încât, presiunea asupra Terapiilor Intensive este mai mică comparativ cu valul 4, în schimb există forme medii într-o proporţie mult mai mare. Din fericire, în momentul de faţă s-a implementat acest sistem al centrelor de evaluare, un sistem foarte bun care vine în întâmpinarea pacienţilor, pacienţilor pozitivi, aceştia fiind monitorizaţi, consultaţi atât din punct de vedere clinic cât şi paraclinic, iar după o internare de zi de câteva ore, pot fi trataţi în sistem ambulatoriu la domiciliu primind medicaţia corespunzătoare.”
Marţi, 25 ianuarie 2022, rata de infectare COVID-19 în Municipiul Iași este de 8,44 cazuri la mia de locuitori.
În Valea Lupului (14,07) – rata de incidență este cea mai mare din Iași, iar o incidenţă mai mare de 10 cazuri la mia de locuitori sunt în Miroslava (13,73), Rediu (11,73), Aroneanu (10,73) şi Bârnova (10,87).
(Radio Iaşi/Constantin Mihai/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro)