(AUDIO) La Iași, astăzi, a început pelerinajul prilejuit de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva
Publicat de gabrielarotaru, 8 octombrie 2022, 07:28 / actualizat: 8 octombrie 2022, 13:03
La Iași, astăzi, a început pelerinajul prilejuit de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea întregii Moldove.
Pe parcursul nopții au sosit la Iași mai multe zeci de autocare cu pelerini din localități din preajma Bucureștiului.
După doi ani de pandemie, cînd au fost impuse restricţii sanitare, în acest an manifestările se vor desfăşura în mod normal, ca în anii trecuţi, după cum a spus primarul Mihai Chirica. El a prezentat şi programul evenimentelor.
Mihai Chirica: Data de 14 este dedicată sărbătorii religioase Sfânta Cuvioasă Parascheva cu slujba din fața Catedralei Mitropolitane, unde așteptăm de asemenea un număr mare de participanți și data de 15 este dedicată spectacolului. Pe timpul zilei va fi un spectacol de muzică populară cu cântece românești, interpretate de interpreți din toate provinciile românești Cernăuți, Moldova și respectiv întreaga Țară Românească, la care se adaugă spectacolul de seară, dedicat tot încoronării regelului Ferdinad, unde vor participa, printre alții, formația Holograf, Delia. De asemenea, Ștefan Bănică Junior va veni alături de Țăndărică, Nancy Brandes și Mircea Baniciu, întemeitori formațiilor ”Roșu și negru” și Phoenix. Va fi un moment special dedicat acestor trei personalități are muzicii ușoare românești și multe alte surprize pe care le oferim celor care vor dori să vină, încheiate cu un foc de artificii pe care îl vom trage din zona centrală, sigur, păstrând oarecum calmul și liniștea de care avem nevoie în aceste momente tulburi de la estul Europei.
În acest an sunt aduse în pelerinaj, de la mânăstirea Neamț, moaștele Sfântului Paisie Velcicovschi. Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, Lucian Apopei, a precizat că Sfântul Paisie este originar din Ucraina, dar s-a îndrăgostit de slujba ortodoxă în limba română. S-a născut în urmă cu 300 de ani și a coagulat în jurul său mai multe comunități de călugări ortodocși, atât în Grecia cât și în Principatele Române. A urcat la cele veșnice la vârsta de 72 de ani și a fost înmormântat la biserica mânăstirii Neamț.
Lucian Apopei: Trece la cele veșnice la vârsta de 72 de ani, în anul 1894, chiar în prima zi a postului Crăciunului, pe 15 noiembrie. A fost înmormântat în biserica Mănăstirii Neamț, loc care a devenit de-a lungul timpului un important loc de pelerinaj și sunt mărturii în acest sens pentru binefacerile și minunile care au urmat acestui moment.
(Radio Iași/ Constantin Mihai/ FOTO radioiasi.ro)