(AUDIO) La Iași, se desfășoară lucrările Federației Zonelor Metropolitate din România
Publicat de Andreea Drilea, 11 noiembrie 2022, 13:02
La Iași, se desfășoară lucrările Federației Zonelor Metropolitate din România.
Sunt analizate principalele legi ale zonelor metropolitane, care prevăd ca cinci la sută din impozitul pe venit, colectat de autoritățile locale, membre ale Zonei Metropolitane, să fie redirecționate către un cont comun, care urmează a fi folosite doar pentru proiecte de investiții.
Direcotrul Zonei Metropolitane Iași, Grigore Nepotu a precizat că, în actuala legislație nu este nicio legătură între asociațiile zonelor metropolitane și Ministerul de Finanțe, legătură care ar permite colectarea și redirecționarea fondurilor. ”Încercăm cumva să facem un o punte între toate asociațiile dezvoltare intercomunitară și minister. Până în momentul de față nu avem o legătură cu Ministerul de Finanțe și asta e un pic deranjant, cel puțin pentru noi, pentru că nu știm cum să ne planificăm anul 2023 care, conform legii, vom avea cei 5% doar pentru partea de investiții, iar pentru ea și-ar veni undeva în jur de 9 milioane de euro, bani care ne-ar putea să să facem investiții majore în zona metropolitan a Iași. Vorbim de la blocuri, ANL-uri, clădiri, drumuri mobilier stradal, absolut orice ține de parte de investiții.”
Grigore Nepotu a mai spus că în 2023, când urmează a intra în vigoare noua lege, la nivelul zonei metropolitane Iași s-ar putea colecta nouă milioane de euro.
Secretarul general adjunct din Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Amdinistrației, Victor Banța, a declarat că fondurile colectate ar putea fi folosite pentru proiecte care vizează transportul public, serviciile de apă și canalizare, investițiile din domeniul sănătății. ”Se preconizează faptul că Administrația Finanțelor, care colectează acești bani, va distribui către UAT-uri și UAT-urile vor vira în bugetele zonelor metropolitane, iar cota de 5% este în discuție în momentul de față, a se prevedea în legea bugetului de stat, dar încă este în discuție. 5% din impozitul pe venitul realizat în aria administrativă a UAT-urilor constituente zonei va fi dispus pentru a se realiza investiții, dar numai investiții.”
O altă problemă care se dezbate la Iași este cea a statutului Consiliilor Județene în cadrul zonelor metropolitane.
Victor Banța, a mai precizat că în acest moment Consiliile Județene nu pot fi incluse și nu pot finanța proiectele zonelor metropolitane deoarece au alte surse de finanțare și colectarea fondurilor la nivelul zonelor metropolitane s-ar face cu mare dificultate. ”Este vorba aici și de o dilemă față de serviciile sociale, acestea fiind regăsite și în structurile fiecărei UAT, la nivel de oraș, comună, dar și prin DGASPC-urile de la nivelul Consiliilor Județene, care nu vor fi eligibile, dar vor avea și alte surse de finanțare, nu numai prin cele de care beneficiază zonele metropolitane.”
(Radio Iaşi/Constantin Mihai/FOTO Facebook)