(AUDIO) La Iași, timp de două zile, se desfășoară lucrările Consorțiului Universitaria
Publicat de gabrielarotaru, 19 aprilie 2024, 11:30
La Iași, timp de două zile, se desfășoară lucrările Consorțiului Universitaria.
Structura reunește universitățile istorice din România la care s-au adăugat universitățile din centrele emergente. În total, cele 10 universități, desfășoară programe de studii pentru 45 la sută din studenții din România.
Președintele Consorțiului, prof.univ.dr Daniel David, rector al Universității Babeș Bolyai din Cluj a declarat că în cadrul lucrărilor de la Iași va fi elaborată o strategie comună privind implementarea legislației secundare, parte a noilor legi ale educației.
Daniel David: Avem o noua lege a educației, ne așteptăm la zeci de hotărâri de guvern, probabil zeci, dacă nu sute de ordine de ministru, astfel încât încercăm să gândim aceste lucruri dinainte, să nu avem o reacție posfactum. În cadrul acestei întâlniri sunt mai multe paneluri, unele paneluri sunt focalizate pe problemele rectorilor, alte paneluri pe problemele președinților de Senat. Fiecare secțiune care ține de expertiza prorectorilor, finanțare, cercetare, doctorate, educație, relația cu societatea constituie un alt panel de discuție. Avem și o secțiune pentru studenți, avem o secțiune pentru sindicat, astfel încât la sfârșit le reunim într-un mesaj comun pe care îl dăm nu doar decidenților, ci și în spațiului public.
Conducerea Consorțiului este rotativă și la sfârșitul lucrărilor Președinția va fi preluată de reprezentanții Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Rectorul instituției academice, Liviu George Maha, a precizat că mizează pe armonizarea tuturor soluțiilor venite din teritoriu, iar în ultima zi a lucrărilor va fi transmis un mesaj comun către reprezentanții Guvernului.
Liviu George Maha: Vom avea o deschidere și o închidere a evenimentului, dar între cele două momente, de început și de final, vor fi cel puțin 10 întâlniri de lucru pe domenii de specialitate, responsabilități specifice, fiind implicați 10-15 colegi din fiecare universitate. Nu e neapărat schimb de bune practici, deși acest lucru se întâmplă constant pe parcursul unui an. E vorba de a identifica soluții comune, de a armoniza poziții și de a transmite un mesaj comun de unitate la nivelul sistemului de învățământ superior către decidenți pentru a găsi soluțiile cele mai bune pentru problemele cu care ne confruntăm.
(Radio Iași/ Constantin Mihai/ FOTO radioiasi.ro)