(AUDIO) Ministrul Sănătăţii, în Vama Albiţa pentru o evaluare a fluxului de persoane la intrarea în ţară şi a ajutoarelor pentru R.Moldova
Publicat de , 10 aprilie 2020, 19:21
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a mers, astăzi, la Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa, din judeţul Vaslui, cel mai mare punct vamal de la frontiera de Est a României.
Acesta a făcut o evaluare a numărului de persoane care intră în ţara în această perioadă, dar şi o evaluare a ajutoarelor care sunt trimise din România în Republica Moldova:
A fost o evaluare a fluxului de ajutoare care merg către Republica Moldova (…), a tot ce înseamnă circuite, atât pentru Poliţia de Frontieră şi vamă, cât şi pentru Direcţia de Sănătate Publică. Lucrurile decurg într-un ritm normal. A scăzut numărul celor care intră prin punctul de frontieră în România. Preconizăm încă trei săptămâni de evoluţie ascendentă a numărului de cazuri şi sperăm în acest context să putem gestiona corect şi după 15 mai să sperăm într-o ameliorare a situaţiei
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a transmis că Spitalul Municipal Bârlad, desemnat unitate suport COVID-19, poate gestiona cazurile existente, a primit echipament de protecţie şi va continua să primească atât materialele necesare cât şi tratamentul pentru bolnavi şi a cerut personalului medical să respecte precauţiile şi să trateze fiecare pacient ca pe un suspect de infectare cu noul coronavirus:
În acest moment avem 35 de cazuri confirmate și un deces. Spitalul Bârlad este un spital COVID, iar celelalte rămân într-o fază III, în condițiile în care vom avea o suprapopulare. Spitalul Bârlad poate gestiona cazurile pe care le are. A primit echipament de protecție, va primi, cam la două zile, echipamente de protecție, materiale și medicamente. Rămâne ca personalul medical să respecte precauțiile.
În ceea ce priveşte Spitalul Judeţean Suceava, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru a spus că personalul medical a început să respecte rigorile impuse de noua conducere militară, deşi, în ultima săptămână a acceptat cu dificultate izolarea, carantinarea şi circuitul epidemiologic. Dar, oficialul speră ca în două săptămâni, focarul de la Suceava să poată fi limitat:
Se pare după lungi reticenţe că personalul medical acceptă rigurozitatea militară, deşi circuitele şi tot ce însemna activitatea medicală rămân pe civil. Sperăm ca în două săptămâni să putem limita acest focar care există la Suceava. Când mă gândesc că au fost părtaşi la ce s-a întâmplat, nu ştiu dacă cineva de acolo poate avea vreo nemulţumire în acest moment, când nişte oameni se riscă, merg în focar tocmai pentru a-i ajuta. În ultima săptămână au fost tot mai multe reticenţe la tot ceea ce însemna şi testare şi izolare şi carantinare şi participarea la un circuit epidemiologic şi un circuit care includea cazarea personalului medical la hoteluri din Suceava pentru a nu merge acasă.
În ceea ce priveşte sărbătorile pascale, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a spus că situaţia trebuie gestionată în aşa fel încât momentul de vârf al epidemiei să se manifeste cu cazuri mai puţine, mai ales cele grave, tocmai pentru ca sistemul medical să poată face faţă:
A consemnat Vasile Geles.
(FOTO radioiasi.ro)