(AUDIO) Municipiul Iași va participa la Programul privind casarea autovehiculelor uzate
Publicat de Andreea Drilea, 11 aprilie 2023, 16:26
Municipiul Iași va participa la Programul privind casarea autovehiculelor uzate. Proiectul de hotărâre a fost votat, astăzi, în ședința extraordinară a Consiliului Local.
În prezent, în municipiu, sunt înregistrate 130.000 de autovehicule, dintre care, peste 75.000 sunt considerate mașini poluante.
Edilul Mihai Chirica a declarat că, prin proiectul de hotărâre votat astăzi, s-ar putea reuși retragerea de pe piață a două mii de vehicule, care au o durată de funcționarea mai mare de 15 ani.
Mihai Chirica: Sunt cam 1.000 de proprietari care și-au anunțat intenția de a depune vehiculele pentru a fi valorificate în economia circulară. Marea majoritate dintre ei sunt persoane în vârstă, persoane care probabil n-ar mai avea nici abilități de condus. Sunt peste 75.000 de vehicule care sunt sub Euro III inclusiv, deci practic mai bine de jumătate din parc este în această situație. Un parc foarte învechit în România, care a „beneficiat” de lipsa de atenție a guvernărilor anterioare, care n-au știut să pună frână importului de mașini vechi prin introducerea unor reguli de poluare. Acum suntem iarăși în situația de a scoate foarte mulți bani din buzunar pentru a rezolva o problemă care putea fi ținută sub control la momentul potrivit.
Tot în ședința de astăzi, Consilierii locali de Iași au aprobat achiziționarea a 217.000 de certificate verzi, în valoare de peste 213 milioane de lei.
Acestea vor fi folosite pentru a compensa poluarea, din cauza faptului că, la Iași, se folosește combustibiliul fosil, pentru obținerea agentului termic.
Edilul Mihai Chirica a arătat că achiziționarea acestor certificate este obligatorie și, ulterior, ele vor fi înregistrate la Comisia Europeană.
Mihai Chirica: E important pentru că avem obligația asumată prin proiectul de integrare în Comunitatea Europeană. Consumând combustibil fosil, gaze naturale și cărbune, suntem obligați să compensăm poluarea prin cumpărarea de certificat de CO2 de pe piața internațională. Acei bani ajung din nou în finanțarea unor proiecte care protejează mediul. Noi, în fiecare an, suntem puși în situația aceasta. A venit din nou timpul să cumpărăm și pentru ’22 și pentru ’23. Aceste certificate de CO2 sunt destul de multe – sunt aproape 217.000 de certificate – le vom achiziționa și le vom înregistra, să spunem, la Comisia Europeană, așa cum trebuie să facă orice consumator responsabil.
Mihai Chirica a mai arătat că au fost administrații locale din România care au neglijat achiziționarea acestor certificate verzi, iar acest lucru a determinat intrarea în insolvență a Primăriei din respectivul oraș.
(Radio Iași/Constantin Mihai/FOTO radioiasi.ro)