(AUDIO) Nelu Tătaru, vizită la Spitalul Clinic Județean de Urgență Piatra Neamț
Publicat de , 10 aprilie 2020, 19:30
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, astăzi, la Piatra Neamţ, unde a vizitat Spitalul Judeţean, al cărui management a fost schimbat, că decizia de numire a unei noi conduceri la numai o săptămână de la instalarea în funcţie a unui nou director, vine ca urmare a unor nereguli grave constatate la unitatea sanitară:
În acest moment avem o conducere nouă, un medic respectat care vine din focarul de la Suceava unde a limitat ce se întâmplă acolo. Şi pentru ca spitalul din Piatra-Neamţ să nu devină o a doua Suceava, trebuie să luăm nişte decizii.
Funcţia de manager al Spitalului Judeţean Neamţ a fost preluată de Daniela Marcoci, de la Direcţia de Sănătate Publică, unul dintre medicii epidemiologi detaşaţi zilele trecute la Spitalul Judeţean Suceava.
Pe de altă parte, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătăru, a mai declarat că ia în calcul desemnarea unor medici militari la conducerile tuturor spitalelor din România atunci când managementul civil nu funcţionează:
Fiecare unitate medicală din această ţară este evaluată separat. În măsura în care vedem că un management civil nu merge sau acel management civil ne cere ajutorul demisionând, aşa cum s-a întâmplat în celelalte unităţi medicale, luăm în calcul.
Nelu Tătaru a mai declarat, astăzi, la Piatra Neamţ, că specialiştii ministerului estimează că vârful epidemiei de coronavirus va fi atins în România între 20 şi 25 aprilie. El a mai spus că spre a doua jumătate a lunii mai, începutul lui iunie, am putea avea un număr mai redus de cazuri noi:
Avem o estimare ca în a doua jumătate a lunii aprilie, după 20, 21 spre 25 să avem un vârf, dar, mă repet, acest vârf depinde foarte mult de implicarea atât a noastră ca parte medicală, cât şi a populaţiei, prin respectarea unei norme, implicare care va duce ori la un vârf ascuţit în care vom avea un număr mare de cazuri, nu poate 10.000, poate şi mai multe, cazuri la un moment dat, fiind severe, poate vor sufoca activitatea spitalelor şi în special a secţiilor de terapie intensivă, ele fiind cele care necesită un suport cardio-vascular sau respirator sau putem avea un urcuş mai lent cu un număr de cazuri care să nu se dubleze de la o zi la alta şi cazurile să fie asimptomatice, uşoare şi medii, încât să ne dea nouă posibilitatea ca unităţi medicale să putem interna, trata şi externa alţi pacienţi care se infectează cu coronavirus.
(Andreea Daraban, Radio Iași/FOTO radioiasi.ro)