(AUDIO) Nemulţumirile artiştilor de la Opera ieşeană iau amploare
Publicat de gabrielarotaru, 2 martie 2020, 18:17 / actualizat: 2 martie 2020, 19:24
La Hotelul Eden din Iași, a avut loc o conferință de presă în cadrul căreia au fost prezentate problemele invocate de o parte a angajaților Operei ieșene.
Aceștia reclamă că le sunt încălcate drepturile legale, că au fost foarte multe procese în urma desfacerii unor contracte de muncă, dar și faptul că o parte dintre contractele încheiate pe perioadă determinată se prelungesc ani de zile.
Au fost prezentate cazuri concrete ale unor angajați care au reclamat astfel de abuzuri din partea conducerii Operei. Mai mult, reprezentanții sindicatelor au anunțat că vor acționa în instanță conducerea pentru aceste fapte.
Conferința de presă a fost susținută de Marius Ciulică, reprezentant al Federației Sindicatelor din Instituții de Cultură, Horațiu Raicu, din partea Blocului Național Sindical, dar și de membrii sindicatului ARTIS de la Opera Națională din Iași.
De asemenea, au participat și reprezentanți din țară ai federației: actorii Mihai Călin, de la Teatrul Național I.L. Caragiale București și Karl Baker de la Teatrul Toma Caragiu din Ploiești. Au fost prezenți, totodată, angajați ai Operei, dar și de la Teatrul Național V. Alecsandri Iași: Teodor Corban și Constantin Pușcașu.
Mihai Călin a precizat că sursa problemelor semnalate nu doar la Opera Națională Română Iași, dar și la alte instituții de cultură din țară, este ordonanța care reglementează managementul instituţiilor publice.
Prin modificările aduse s-a scos vârsta de pensionare pentru manageri și au fost statuate concursurile închise. La evaluări se prezintă doar managerul în funcție, cu un proiect, iar dacă nota este bună, acesta obține un nou mandat.
Soluția, spune Mihai Călin, este ca legea să fie modificată, iar numărul de mandate să fie limitat la două consecutive pentru ca managerii să nu se permanentizeze în funcții.
Mihai Călin: Managementul în instituţiile publice de cultură este stabilit prin această ordonanţă 189. Când a fost modificată, din câte ştiu eu, ultima oară, s-a scos vârsta de pensionare pentru managerii instituţiilor de cultură, nu există concurs, dacă, mă rog, cândva, au luat un concurs, când termină mandatul nimeni nu are dreptul să participe din exterior la concurs, ci este o comisie de evaluare, se dă o notă, dacă e notă bună, managerul are dreptul să prezinte un nou proiect, ia o notă bună şi ia un nou mandat, dar nu există concurs, ceea ce este inacceptabil.
Reporter: Şi care este soluţia din punctul dumneavoastră de vedere?
Mihai Călin: Sprijinim iniţiativa legislativă depusă la Senat de cei doi senatori Alexandrescu şi Romaşcanu care fac nişte modificări în sensul ăsta. Se propune un număr de maxim două mandate succesive, în aceeaşi instituţie, schimbarea remuneraţiei de 10 la sută. În afară de indemnizaţia de manager, acesta poate să regizeze, să joace şi pentru fiecare spectacol jucat, regizat, ia până la 10 la sută din încasările nete, pe fiecare bucată. Este inerent să fie cumva favorizate spectacolele managerului, chiar dacă el zice că nu, el face programul.
Reporter: Şi această lege în ce stadiu se află acum?
Mihai Călin: Este depusă la Senat, din câte ştiu eu a trecut de primele avize.
(Radio Iaşi/ Ioana Soreanu/ FOTO radioiasi.ro)