(AUDIO) Noua hepatită este generată de un agent infecţios care se transmite pe calea respiratorie
Publicat de Andreea Drilea, 29 aprilie 2022, 17:37
Noua hepatită provine din categoria adenovirusurilor, adică este generată de un agent infecţios care se transmite pe calea respiratorie.
Viteza de transmitere a virusului este foarte mare şi trebuie prudenţă, deoarece a apărut aproape concomitent pe trei continente, a avertizat, astăzi, fostul director al
Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, medicul infecţionist Carmen Dorobăţ:
Carmen Dorobăț: Nu știm multe încă despre această hepatită. Ceea ce știm, dar încă cu semne de întrebare, se pare că este dată de un agent infecțios, care face parte din categoria adenovirusurilor, care se transmit pe cale respiratorie. Trebuie să fim prudenți, pentru că vorbim de sănătatea celor mici – să avem grijă la măsurile de igienă, spălatul pe mâini cu apă și săpun pentru că acest agent infecțios poate persista pe jucării, pe suprafețe. De asemenea, să fim atenți dacă deplasăm copilul în colectivități – să fim siguri că acolo nu există copii bolnavi. De aici, importanța observării stării de sănătate a copilului de către familie.
Ea a mai spus că nu există o legătură evidentă cu sindromul post-Covid şi nici nu poate fi făcută o legătură evidentă cu transformarea virusului Sars-Cov-2:
Carmen Dorobăț: La început, ne-am gândit că ar putea fi ca un sindrom post Covid, deși nu s-a pus în evidență sindrom post-Covid la copil și nu s-a evidențiat o afectare hepatică gravă la copil, chiar în timpul infecției cu Sars Cov-2. Sunt cazuri în investigație încă. Nu avem confirmarea că ar fi implicat adenovirusul, dar avem posibilitatea, în România, să determinăm posibila implicare a unui agent infecțios într-o afectare hepatică, indiferent că vorbim de copil sau adult. Atunci, fără îndoială, vom ajunge la o concluzie.
Ieri, Ministerul Sănătăţii a anunţat că încă doi copii din România sunt suspecţi de hepatită acută cu cauze necunoscute. Ei sunt acum sub îngrijire medicală şi în aşteptarea rezultatelor analizelor. Afecţiuni similare au fost confirmate deja în 11 ţări, la aproape 200 de copii, 17 dintre ei au avut nevoie de transplant de ficat, iar unul a murit.
Numărul cazurilor de hepatită a scăzut în România în ultimii 4-5 ani, datorită administrării de seruri antihepatită şi în urma respectării mai multor norme de igienă.
(Radio Iași/Constantin Mihai/Foto radioiasi.ro)