(AUDIO) Peste 130 de mii de copii din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est sunt afectați de plecarea părinților la muncă în străinătate
Publicat de Andreea Drilea, 7 martie 2024, 12:35
Peste 130 de mii de copii din regiunea de Nord-Est sunt afectați de plecarea părinților din țară, conform unui studiu realizat de Organizația Salvații Copiii, dat astăzi publicității.
De asemenea, peste 51 la sută dintre părinții plecați la muncă în occident sunt persoane tinere cu vârste până în 39 de ani.
Președintele Executiv al Organizației, Gabriela Alexandrescu a precizat că una din patru mame, din regiunea Nord-Est, este nevoită să migreze pentru a găsi un loc de muncă: ”Aproape 1.000.000 de copii din România au avut un părinte sau ambii părinți plecați, în perioada copilăriei lor, și aproape 530.000 de copii au fost în această situație în ultimul an. Înainte de lansarea studiului, în perioada iunie 2021- iunie 2022 ,o jumătate de milion de copii erau în situația de a avea unul sau ambii părinți plecați la muncă în alte state. Regiunea de Nord-Est are cei mai mulți copii aflați în situația aceasta, peste 130.000 de copii, pe primul loc fiind în județul Suceava, apoi Botoșani și apoi Iași. Situația copiilor cu părinții plecați este foarte sensibilă, în sensul că foarte mulți dintre ei nu țin pasul cu școala, cam unul din șapte copii nu merg în mod continuu la școală și atunci au rezultate slabe la învățătură și risc de abandon școlar.”
Secretarul de Stat din Ministerul Afacerilor Externe, Janina Sitaru a adăugat că situația este îngrijorătoare, deoarece, în România, aproximativ o jumătate de milion de copii au părinții plecați la muncă în străinătate: ”Peste 138.000 de copii din această regiune au părinții plecați. Dacă stăm să evaluăm, este populația unui municipiu mare, vorbim de o viitoare generație care nu au părinții lângă ei. Din punct de vedere al Ministerului de Externe este o provocare, avem rolul de a fi acel facilitator între cei care rămân în țară, copiii și bunicii, de cele mai multe ori, și părinții care sunt plecați în străinătate, bineînțeles, pentru un trai mai bun. Datele fluctuează, nu sunt același. În ultimul an a scăzut numărul părinților care pleacă în străinătate, dar rămâne un număr constant și un număr suficient de mare cu copiii care își petrec copilăria fără să aibă părinți alături de ei.”
Psihologul organizației, Corina Mighiu a precizat că acești copii dezvoltă tulburări de personalitate și atașamente anxioase, iar în multe cazuri aceștia renunță la școală: ”Fiecare copil resimte plecarea părintelui într-un mod destul de dureros,. Depinde cât de pregătit este copilul și depinde foarte mult de vârsta copilului. Pentru un copil mic, de exemplu, care se trezește într-o dimineață că părintele este plecat, mai ales dacă este mama, poate fi dureros și poate fi ca și traumă, ca un abandon, pentru că îi este greu să înțeleagă. Pentru un copil mai mare perioada grea vine după două-trei-patru-cinci săptămâni după ce părintele a plecat, pentru că resimte ușor, ușor lipsa acelui părinte. Copilul poate să dezvolte un atașament de tip anxios, să fie tot timpul, să aibă o frică permanentă de abandon, că cineva la care el ține și e prezent în viața lui, într-o zi poate să dispară.”
(Radio Iaşi/Constantin Mihai/FOTO radioiasi.ro)