(AUDIO) Raed Arafat: Spitalul Sfânta Maria din Iaşi, singurul care a avut toţi specialiştii necesari pentru a interveni în cazul fetiţei accidentate din Constanţa
Publicat de , 1 septembrie 2016, 18:05
Spitalul de copii „Sfânta Maria” din Iași a fost singura unitate din țară care a putut prelua fetița accidentată din Constanța având la dispoziție toți cei patru specialiști de care era nevoie pentru inervenția chirurgicală complexă: chirurg vascular, chirurg ortoped, specialist în chirurgie plastică și reconstructivă și anestezist pediatru.
Explicația a fost oferită de ministrul secretar de stat, Raed Arafat pentru Radio Iași.
Fetița de 6 ani, din judeţul Constanţa, a avut un accident, iar ambele picioare i-au fost strivite de un tractor.
Mai întâi ea a ajuns la Spitalul Judeţean Constanţa, apoi a fost transferată la Bucureşti, cu un elicopter SMURD, ca în final, să fie urcată, într-un avion medical şi să plece la Iaşi.
Raed Arafat:
Raed Arafat: S-a încercat găsirea unei echipe complexe pentru intervenţie, pentru că din datele pe care le-am avut era clar că e nevoie de chirurg vascular, chirurg ortoped pediatru, chirurg plastician şi anestezist. La Iaşi am găsit echipa completă în ziua respectivă, care putea să primească fetiţa, si astfel situaţia s-a rezolvat prin transferul fetiţei la Iaşi. S-au contactat mai multe spitale şi fiecare avea lipsa unui specialist. Unii erau în concediu, alţii nu erau specialişti pentru copii, deci acolo am găsit soluţia cea mai bună şi normal că s-a pus la dispoziţie tot ce trebuie pentru a fi transferată în regim de urgenţă.
Medicii au efectuat două intervenții pentru a salva picioarele fetiței.
Medicii au efectuat două intervenții pentru a salva picioarele fetiței. Starea pacientei este gravă, dar stabilă, a declarat, tot pentru postul nostru de radio, managerul spitalului „Sfânta Maria” din Iași, Radu Terinte. Echipa de medici a fost condusă de Sidornia Susanu, Chirurg plastician.
Radu Terinte:
Radu Terinte: Ceea ce este îmbucurător în momentul de faţă este faptul că a reuşit astăzi să deschidă ochii şi să reacţioneze la stimuli luminoşi, iar membrul inferior implantat este cald şi are puls. Echipa de medici care au intervenit a fost condusă de doamna doctor chirurg plastician Sidonia Susanu.
(radio iasi/ FOTO observatorulph.ro)