(AUDIO) Sindicaliştii afiliaţi la Federaţia „Spiru Haret” Suceava, sunt îngrijoraţi de modul în care se pregăteşte deschiderea anului şcolar
Publicat de Andreea Drilea, 18 august 2020, 17:50
Reprezentanţii Federaţiei Sindicale Spiru Haret, filiala Suceava, sunt îngrijoraţi de modul în care se pregăteşte deschiderea anului şcolar.
Ei reclamă faptul că nu există un ghid redactat de Ministerul Educaţiei care să indice un cadru de desfăşurare a cursurilor.
Liderul Federaţiei Sindicale Spiru Haret, filiala Suceava, Traian Pădureţ, a declarat pentru postul nostru de radio, că descentralizarea este dorită de zeci de ani, dar nu în astfel de condiţii şi nu făcută peste noapte.
Traian Pădureţ a mai spus că, dacă începutul de an şcolar va fi compromis, acest lucru va fi din vina autorităţilor şi nu din cea a salariaţilor din învăţământ.
Totodată el susţine că angajatorul este dator să asigure cadrelor didactice cele necesare pentru desfăşurarea activităţii online:
„Problema este că sunt directori de şcoli care au capacitatea şi pot să organizeze începutul de an şcolar, corespunzător, fiind ajutaţi de comunitatea locală, şi, sunt unităţi şcolare care nu pot, cu mai puţină experinţă sau cu mai puţine cunoştinţe, relaţii, că tot acolo ajunge până la urmă, la cunoştinţe, relaţii, pentru a putea începe anul şcolar. Ce înseamnă a începe anul şcolar corespunzător?, să respectăm, efectiv, dispoziţiile legislaţiei în vigoare, adică, acolo unde nu se respectă condiţiile de distanţare fizică şi socială în clasă, datorită numărului mare de copii, profesorii să nu intre la clasă. În momentul în care s-ar face o anchetă epidemiologică la o anumită unitate şcolară, pe lângă directorul care a acceptat începerea anului şcolar în condiţii improprii, ar răspunde şi cadrul didactic care a intrat la clasă. Dacă ajungi chiar la scenariul al doilea, care să predai alternativ, online şi cursuri cu prezenţă fizică la şcoală sau scenariul al treilea, predare doar online, nu vrem să mai fim acuzaţi de nimeni, ca în primăvară, că unii profesori şi-au făcut treaba şi alţii nu şi-au făcut-o. Considerăm că toate activităţile online trebuie desfăcuşate, nu de acasă, ci de la şcoală, iar la şcoală, angajatorul, prin lege, este obligat să-mi pună la dispoziţie în fiecare clasă, mijloacele pentru a face aceste activităţi.”
(Radio Iaşi/Andreea Daraban/FOTO radioiasi.ro)