(AUDIO) Sindicatul reprezentativ al Operei Iaşi respinge acuzaţiile de abuz aduse conducerii de Sindicatul ARTIS
Publicat de gabrielarotaru, 5 martie 2020, 17:28
Sindicatul reprezentativ de la Opera Națională Română din Iași a susținut, astăzi, o conferință de presă în care a dorit să transmită că în instituție nu există un conflict și nici abuzuri ale conducerii așa cum a reclamat o altă parte a angajaților în ultima lună.
Sindicatul are 138 de membri din 258 de angajați ai Operei. A fost înființat în 2007, însă, are reprezentativitate abia de anul trecut, atunci când a întrunit numărul necesar de membri, așa cum a anunțat liderul Alexandru Sebeși (balerin). Din același motiv, abia în luna ianuarie, anul acesta, a fost încheiat un Contract Colectiv de Muncă.
Referitor la faptul că Opera s-a confruntat cu un număr mare de procese (30, conform declarațiilor făcute de reprezentanții sindicatului ARTIS al Operei ieșene), Emerich Ghercă, angajat în orchestră, a spus că Sindicatul Reprezentativ nu cunoaște exact numărul de angajați disponibilizați, nici pe cel al proceselor intentate de aceștia.
De asemenea, Alexandru Sebeși a spus că niciun membru de sindicat nu a sesizat vreun abuz și nu a semnalat vreo problemă către sindicat de trei ani, de când el este lider.
Soprana Cristina Grigoraș, solistă a Operei Naționale din Iași, a vorbit despre faptul că actul artistic nu trebuie pus în umbră de astfel de animozități. A recunoscut, însă, că există soliști care nu apar, ani de zile, în distribuții din cauza unor conflicte cu managerul Beatrice Rancea.
Totodată, maestrul de balet Amalia Mândruţiu, a spus jurnaliştilor că din 3 februarie, de când au început disensiunile la Opera ieşeană, a primit zeci de ameninţări şi mesaje telefonice, din cauza cărora a fost nevoită să sesizeze poliţia.
Reamintim că, în ultima vreme, mai mulți angajați ai Operei Naționale Române Iași au reclamat faptul că sunt supuși unor abuzuri de către conducerea instituției, repsectiv de către Beatrice Rancea. Printre problemele semnalate a fost numărul mare de angajați dați afară, angajați care au câștigat, ulterior, procesele cu instituția.
De curând, violonista Otilia Ropotă Pop a anunțat că va face o plângere penală împotriva managerului pentru că aceasta refuză să o repună în funcție, deși, a câștigat procesul în cauză. Astfel, se încalcă o hotărâre judecătorească.
Dirijoarea corului de copii, Raluca Zaharia, a reclamat și ea că postul i-a fost desființat, deși, l-a obținut prin concurs.
Și balerinul Vlad Mărculescu, prim solist, a ridicat o serie de probleme între care faptul că unii soliști nu sunt distribuiți ani de zile și, astfel, se deprofesionalizează.
(Radio Iaşi/ Ioana Soreanu/ Agerpres/FOTO radioiasi.ro)