(AUDIO) SUCEAVA: Minerii de la Exploatarea de Uraniu Botuşana nu renunţă la protest
Publicat de Andreea Drilea, 9 august 2016, 17:01 / actualizat: 10 august 2016, 6:18
UPDATE ora 18:00 – Protestul minerilor de la Exploatarea de Uraniu Botuşana, judeţul Suceava, continuă. Peste 80 de mineri s-au blocat începând de aseară în mină, iar mulţi dintre ei au intrat în greva foamei. O delegaţie a protestarilor a plecat spre Bucureşti, iar mâine se vor întâlni cu vicepremierul Costin Borc.
Principala revendicare este păstrarea locurilor de muncă. Minerii de la mina de uraniu Botuşana au intrat de ieri în grevă, nemulţumiţi fiind de drepturile salariale pe care le primesc, drepturi care au fost stabilite în cursul anului trecut, dar şi de o serie de alte prevederi din contractul colectiv de muncă. Totodată, oamenii spun că sunt nemulţumiţi de faptul că riscă să îşi piardă locurile de muncă, dacă se va pune problema închiderii exploatării de Uuraniu de la Botuşana. Având în vedere că minerii aflaţi în subteran au intrat în greva foamei, autorităţile au trimis la faţa locului o ambulanţă, pentru acordarea primului ajutor în caz de nevoie.
Doar 30 de mineri din cei peste 80 de la Exploatarea de uraniu Crucea – Botuşana din judeţul Suceava, care s-au blocat încă de aseară în subteran, mai protestează la această oră.
Ei cer asigurarea contractelor de muncă pentru următorii ani precum şi majorări salariale.
Potrivit prefectului, Constantin Harasim, a declarat, pentru Radio Iaşi, că revendicările acestora sunt de competenţa Companiei Naţionale a Uraniului. El speră că protestul minerilor se va încheia astăzi.
Compania Naţională a Uraniului a decis să închidă, temporar, mina de la Crucea, întrucât o consideră nerentabilă şi să facă demersurile pentru începerea exploatării de la Tulgeş-Grintieş, în cadrul noii strategii a companiei.
În judeţul Suceava, 80 de mineri de la Exploatarea de Uraniu Crucea s-au blocat în această seară în subteran şi au declanşat greva foamei.
Potrivit prefectului, Constantin Harasim, protestatarii solicită asigurări privind menţinerea locurilor de muncă şi un contract colectiv de muncă încheiat pe o perioadă mai lungă.
El a subliniat că revendicările acestora sunt de competenţa Companiei Naţionale a Uraniului.
Aceasta din urmă a decis la începutul anului să închidă temporar mina Crucea-Botuşana, considerată o exploatare neeconomică, şi să demareze activităţile necesare pentru începerea exploatării de la Tulgeş-Grinţies, măsuri luate în cadrul noii strategii a companiei.
.
(Rador, Radio Iaşi/FOTO arhivă presalocala.com)