(AUDIO) SUCEAVA: Spital închis, medici şi pacienţi infectaţi cu COVID-19, director medical – demis
Publicat de Andreea Drilea, 25 martie 2020, 12:06
177 de medici şi pacienţi sunt infectaţi la Spitalul Judeţean Suceava.
Spitalul va fi închis 48 de ore pentru dezinfectare urmând ca apoi să primească doar pacienţi infectaţi cu noul coronavirus.
Pacienții confirmați negativ la COVID 19 care nu reprezintă urgențe își vor continua tratamentul izolați la domiciliu sub supravegherea medicului de familie.
Pacienții care sunt confirmați negativ și reprezintă urgențe medicale care necesită tratament într-o unitate sanitară vor fi transferați în spitale din județul Iași, în funcție de patologie.
Directorul medical, Mircea Mascovei, a fost demis în urma neregulilor găsite la spitalul din Suceava.
O echipă a Ministerului Sănătății condusă de secretarul de stat, Nelu Tătaru, a făcut o primă evaluare a activității Spitalului Clinic Județean Suceava în contextul răspândirii noului corornavirus.
Unitatea de Primire a Urgenţelor a fost decontaminată, începând de lunia seara, procedura se va încheia diseară, a explicat coordonatorul pentru medicină de urgență, prof.dr. Diana Cimpoieșu, care face parte din echipa Ministerului.
Cazurile din Suceava vor putea fi triate aici şi trimise spre alte spitale. Diana Cimpoieşu:
„Am indentificat problemele, soluţiile imediate care au fost deplasarea urgenţelor din Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Suceava către compartimentul de Primiri Urgenţe de la Rădăuţi. De două zile, am trimis acolo medici rezidenţi din ultimii ani care susţin medicinii care lucrează în compartimentul de primiri urgenţe. Am evaluat spitalul Fălticeni şi resursele pe care le avem pentru a redeschide unitatea de primiri urgenţe a spitalului Suceava pentru a funcţiona doar ca unitate de primiri urgenţe fără relaţie cu spitalul judeţean urmând să trateze şi să trieze urgenţele din Suceava şi să le direcţioneze către alte spitale din judeţul Suceava şi Iaşi. Aceasta este etapa la care ne aflăm, acolo s-a făcut decontaminare de către personalul din spital şi de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, iar acum încercăm să rezolvăm cu suport de la Iaşi partea de personal de urgenţă. În ceea ce priveşte colegii din urgenţă de la Suceava, sunt, fie internaţi cei care au fost identificaţi pozitiv la testarea pentru COVID-19, fie sunt în autoizolare şi în situaţiade a nu putea lucra. Singurul ajutor este posibil din exterior, într-un spaţiu decontaminat astfel încât să se reia primirea urgenţelor la unitatea de la Suceava. Procedurile de la UPU au început de luni seara, în seara aceastas ne vom afla la finalul celor 48 de ore în care s-a realizat partea de dezinsecţie şi s-a închis. Despre partea de spital, acolo va trebui să se facă un transfer între cele două corpuri de clădire şi decontaminarea treptată, etaj cu etaj.”
Unitatea de Primire Urgenţe este separată de restul Spitalului.
(Radio Iaşi/Ioana Soreanu/FOTO radioiasi.ro)