(AUDIO) Toate cele trei segemnte ale viitoarei autostrăzi A8 prezintă întârzieri, potrivit Asociației „Hai că se poate”
Publicat de Andreea Drilea, 2 februarie 2024, 14:03
Toate cele trei segmente ale viitoarei Autostrăzi Tg. Mureș – Tg. Neamț – Iași – Ungheni înregistrează întârzieri pe diferitele etape de proiectare și licitații, a informat președintele Asociației “Hai că se poate”, Irinel Bucur.
El a precizat că se așteaptă emiterea ordinului de începere a lucrărilor pe segmentul Moțca – Vânători Neamț – Leghin, segment care va fi realizat prin fonduri PNRR.
Pe tronsonul Tg Mureș – Miercurea Nirajului, există o procedură de contestare a licitației și se așteaptă sentința finală a Curții de Apel București. Și acest tronson va fi realizat cu ajutorul fondurilor PNRR.
În secțiunea de mijloc, sunt întârzieri notabile pe cele 6 tronsoane deoarece nu a fost încă realizat auditul de siguranță rutieră.
Irinel Bucur: O primă întârziere este legată de demararea cu întârziere a efectuării auditului de siguranță rutieră, în condițiile în care se știa din timp că acest contract se va finaliza cu proiectantul spaniol, aceste audituri fiind semnate doar pentru două loturi din șase, undeva la finalul lunii decembrie. Trebuie să reamintesc că fără auditul de siguranță rutieră și fără un raport favorabil care să nu aducă modificări majore studiului de fezabilitate, nu se poate da drumul la licitațiile de proiectare și execuție. Pentru celelalte patru loturi, tot din secțiunea de munte, de 159km, încă nu este semnat contract de audit pe siguranță rutieră.
În urma dialogurilor purtate cu reprezentanții ministerelor de resort, Irinel Bucur a precizat că se profilează soluția ca sectorul montan să fie finanțat prin două exerciții financiare europene, deoarece nu va putea fi definitivat până în 2027 sau 2029.
Irinel Bucur: Neputând fi finalizat în acel termen, înseamnă că tronsonul montan va prinde finanțare din două bucăți de finanțare europeană, și atunci din nou, exerciții de finanțare europeană. Asta înseamnă că vor mai rămâne niște bani disponibili pentru alte proiecte. Acum depinde de noi dacă reușim să promovăm acest proiect, să terminăm studiul de fezabilitate, să obținem acord de mediu, să facem proiectarea tehnică ca să putem să-l scoatem la licitație într-un termen cât mai scurt, astfel încât să nu vină alte proiecte din urmă și să ne ia fața, să mai ia și această rezervă care s-ar putea crea.
(Radio Iași/Constantin Mihai/FOTO radioiasi.ro – imagine ilustrativă)