(AUDIO) Toate spitalele aflate în subordinea Primăriei Iași au fost consolidate în ultimii ani și nu prezintă risc seismic
Publicat de gabrielarotaru, 7 februarie 2023, 16:47
Toate spitalele aflate în subordinea Primăriei Iași au fost consolidate în ultimii ani și nu prezintă risc seismic.
Primarul, Mihai Chirica, a arătat că pot fi probleme la unele clădiri de la Spitalul Clinic Județean de Urgențe „Sf. Spiridon”, clădiri care nu vor mai fi consolidate deoarece, la Iași, va fi construit un Spital Regional de Urgență. Edilul a mai spus că, la Institutul de Psihiatrie „Socola”, se mai află clădiri cu risc seismic ridicat și urmează a fi luată o decizie.
Mihai Chirica: Din fericire, și Parhonul este consolidat în proporție de sută la sută nu se află în risc seismic, nici Spitalul de Recuperare nu se află în risc seismic, nici alte instituții sanitare pe care le avem în dotare nu sunt în risc seismic și pe care le administrăm noi. Poate într-o situație mai puțin plăcută, sunt câteva clădiri de la Sfântul Spiridon, dar acolo, să spunem, poate, nu vom ajunge la un seism puternic până când nu vom da în folosință noul Spital Regional de Urgență. Cred că, în general, spitalele din Iași, cu excepția, de asemenea, parte a unor clădiri pe care le și știm de altfel, de la Institutul Socola, care sunt, de asemenea, unele dintre ele intens afectate de trecerea timpului, ar mai prezenta oarece pericole.
Referindu-se la școli, primarul Iașului a spus că toate colegiile, liceele și școlile din municipiu au fost consolidate, cu excepția Școlii Normale „Vasile Lupu”. Mihai Chirica a declarat că această școală ar trebui consolidată și modernizată cu ajutorul PNRR și, în cazul în care proiectul va fi respins, atunci Primăria va demara procedura de licitație a lucrărilor care vor fi efectuate din fondurile proprii.
Mihai Chirica: Liceul ”Național”, Liceul ”Eminescu”, Liceul ”Negruzzi”, Școala ”Carol”, Școala ”Kogălniceanu”, dintre clădirile istorice cu o vârstă rezonabilă sunt asigurate din punct de vedere seismic prin lucrări de consolidare efectuate de-a lungul timpului și chiar recent, unele dintre ele. Singura situație care a rămas în continuare în analiza noastră, cu speranța ca proiectul să primească finanțare pe Planul Național de Reziliență, așa cum am depus, este Școala Normală Vasile Lupu, care are parțial consolidări efectuate pe corpul la care, să spunem, a ajuns cu consolidarea până aproape de ultimul nivel. În rest, este o școală care mai necesită în mod obligatoriu intervenție în ceea ce privește stabilitatea.
În municipiul Iași, în clasa de risc seismic I sunt 63 de blocuri, altele 69 sunt în clasa de risc seismic II, iar în clasa de risc seismic III, sunt 67 de blocuri. (Radio Iași/ Constantin Mihai/ FOTO radioiasi.ro)