(AUDIO) Un nou deces cauzat de gripă a fost înregistrat la Iaşi
Publicat de gabrielarotaru, 21 februarie 2018, 10:44
Un nou deces cauzat de gripă a fost înregistrat la Iaşi.
Este vorba despre o femeie de 35 de ani, nevaccinată, care a decedat, ieri, la Spitalul de Boli Infecţioase.
Potrivit managerului unităţii medicale, prof.dr. Carmen Dorobăţ, în ultimele 30 de zile au fost înregistrate, în instituţia sanitară, trei decese.
Carmen Dorobăţ: La Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Iaşi, până în prezent, au fost diagnosticaţi un număr de 151 de pacienţi cu gripă. Aceasta nu înseamnă că toţi au fost confirmaţi prin examen de laborator, pentru că indicaţia Ministerului Sănătăţii nu este să le facem la toţi acest examen de confirmare, dar tabloul clinic în acest context epidemiologic, categoric poate pune diagnosticul. Au fost trei cazuri care s-au soldat cu deces, pentru doi pacienţi dintre aceştia avem confirmarea pentru gripă AH1N1 la laborator. Din nefericire toţi aceştia pacienţi erau persoane tinere, cu vârsta până în 40 de ani şi la care insuficienţa respiratorie acută şi acţiunea devastatoare a virusului gripal pe plămân nu au permis tratamentul nostru antiinfecţios şi tratamentul de susţinere în compartimentul de terapie intensivă pentru a avea un final fericit.
Institutul de Sănătate Publică a confirmat că până ieri, la nivel naţional, au decedat din cauza virusului gripal 40 de persoane.
Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, prof. dr. Carmen Dorobăţ, a făcut şi câteva recomandări privind metodele de prevenire a infecţiei cu virusul gripal, subliniind că cea mai importantă este vaccinarea: Persoanele care nu s-au vaccinat poate ar trebui să se vaccineze, spun poate pentru că o astfel de epidemie, pe la sfârşitul lunii februarie, început de martie, ar trebui să se oprească. Dar aşa cum spun specialiştii epidemiologi va mai continua încă în luna martie şi poate şi în aprilie. Ca urmare, un vaccin care este, astăzi, administrat, în circa 10… 14 zile se obţine imunitatea. Deci am putea să fim acoperiţi pentru o perioadă de timp. De asemenea, persoanele care se ştiu a avea o capacitate scăzută de apărare a organismului, să se ferească de locurile aglomerate şi spaţiile închise. De asemenea, spălatul pe mâini cu apă şi săpun este important şi pe cât posibil pacienţii să se ferească de persoane care par a fi bolnave. Pe de altă parte sfătuiesc persoanele care sunt bolnave să stea acasă, să nu meargă în societate pentru răspândi virusul.
(Radio Iaşi/ FOTO zchnews.ro)