(AUDIO) Un nou focar COVID-19 la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui
Publicat de Andreea Drilea, 20 august 2020, 19:30
13 cadre medicale și 8 pacienți de la Spitalul Județean de Urgență Vaslui, au fost depistați pozitiv la noul Coronavirus.
Potrivit Directorului DSP Vaslui, Mihaela Vlada, deocamdată persoanele infectate au forme ușoare ale bolii și au fost transferate la Unitatea suport din Bârlad.
„Avem în evoluţie un focar în Secţia Medicală, acolo, unde un medic şi 12 asistente sunt pozitivi, iar în rândul pacienţilor, avem 8 pacienţi identificaţi pozitiv. Pacienţii infectaţi sunt la spitalul suport, prezintă forme uşoare. Personalul medical este evaluat din punct de vedere medical şi, de asemenea, prezintă forme uşoare. Pacienţii negativi au fost relocaţi pentru dezinfecţia spaţiului în care funcţionează secţia medicală.”
Este al doilea focar de COVID-19 cu care Spitalul Județean Vaslui se confruntă de la începutul pandemiei.
Potrivit directorului medical al instituţiei, Lelia Croitoru, personalul s-a infectat de la o serie de pacienţi care au fost internaţi în mai multe secţii ale spitalului:
„În secţia medicală este un medic covid şi 12 asistente şi 5 infirmiere. Acest focar s-a produs din cauza faptului că pacienţii au fost internaţi fără a fi testaţi în prealabil întrucât nu aveau tablou clinic şi nu făceau obiectul metodologiei de testare a pacientului cu suspiciune de infecţie cu Sars CoV-2. Ulterior, aceşti bolnavi au dezvoltat o simptomatologie care s-a manifestat prin febră şi alterarea stării generale, aceştia au fost în saloane diferite, iar din perioada în care au fost suspecţi cu infecţie Sars CoV-2, au fost transferaţi pe saloane tampon.”
Directorul medical al Spitalului Judeţean Vaslui, Lelia Criotoru, a mai declarat că pacienţii vor fi testaţi înainte de a fi internaţi, chiar dacă nu prezintă simptome de COVID 19.
Totodată urgenţele vor fi transferate, pentru 72 de ore, la Spitalul din Huşi pentru a se putea realiza dezinfecţia secţiilor în care au fost depistate persoane infectate cu noul coronavirus.
„Am stabilit că tot ce se va interna pe medicină internă, cardiologie şi pneumologie, chiar dacă nu au tablou clinic de suspiciune cu infecţie Sars CoV-2, să fie testaţi, izolaţi în zona tampon şi, numai ulterior pe secţie. Nu putem să închidem o secţie de medicină internă care asigură urgenţele pe tot judeţul. Am socotit ce personal a rămas să fie supravegheat dar în acelaşi timp să presteze servicii de sănătate. pacienţii vor fi relocaţi în aşa fel încât să putem dezinfecta toate spaţiile din secţie. O să suplimentăm personalul pentru luna septembrie şi sfârşit de august din alte secţii în aşa fel încât să poată face graficele. În momentul de faţă am anunţat ambulanţa ca pentru 72 de ore să ducă urgenţele către Spitalul Huşi şi peste 72 de ore să fim în măsură să asigurăm urgenţele medicale.”
(Radio Iaşi/Vasile Geles/FOTO radioiasi.ro)