(AUDIO) Vaslui: Crescătorii de ovine din judeţ, informaţi cu privire la măsurile luate în contextul pestei micilor rumegătoare
Publicat de Andreea Drilea, 12 septembrie 2024, 15:31 / actualizat: 12 septembrie 2024, 18:22
Aproximativ 100 de crescători vasluieni de ovine şi caprine au participat, astăzi, la o întâlnire cu conducerea Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Vaslui, ocazie cu care au fost discutate aspecte legate de evoluţia pestei micilor rumegătoare.
La nivelul judeţului nu au fost înregistrate focare de boală şi iar fermierilor le-au fost transmise principalele măsuri stabilite de autorităţile sanitare în vederea prevenirii apariţiei bolii.
Crescătorii de animale au fost, totodată, informaţi că pe teritoriul României mişcările de ovine se desfăşoară în anumite condiţii, că atât importul cât şi exportul sunt deschise şi că este permisă sacrificarea tradiţională în gospodării.
Crescătorii de ovine şi caprine au fost îndemnaţi să ţină permanent legătura cu autorităţile sanitare şi să anunţe transportul ovinelor către centrele de colectare sau către abatoare.
Directorul DSV Vaslui, Mihai Ponea: ”Pe o perioadă de 30 de zile nu se mai efectuează mişcarea între crescători pentru a putea opri răspândirea acestei boli. Ieri erau un număr de 47 de focare, astăzi sunt 40 de focare, este în scădere numărul de focare, asta se datorează faptului că fermierii au înţeles şi au răspuns pozitiv la a nu mişca ovinele pe o perioadă de 30 de zile pentru a reuși, ca pe teritoriul României, să nu mai existe această boală.”
Acesta a adăugat că în perioada următoare vor începe verificări în exploataţiile cu risc şi că este necesară reglarea efectivelor în baza de date, în aşa fel încât în situaţia nedorită a apariţiei unor focare de boală, fermierii să poată fi despăgubiţi, subliniind faptul că principala condiţie pentru ca un fermier să fie despăgubit este ca animalele acestuia să fie identificate.
La nivelul judeţului Vaslui există un efectiv de aproximativ 500.000 de ovine şi caprine.
Judeţul Vaslui nu se află în zona de supraveghere, fiind la o distanţă considerabilă de cel mai apropiat focar de PMR, care este înregistrat în judeţul Tulcea.
(Radio Iași/Vasile Geles/FOTO radioiasi.ro)