(AUDIO) Veri foarte călduroase cu o persistență a temperaturilor ridicate în România
Publicat de Andreea Drilea, 30 iulie 2023, 07:41
Veri foarte călduroase cu o persistență a temperaturilor ridicate – cel mai mare pericol pentru România în contextul schimbărilor climatice.
Este avertismentul specialistului în climatologie, Lucian Sfîcă, de la Facultatea de Geografie și Geologie a Universității Al. I. Cuza din Iași: ”Putem să ne așteptăm la veri chiar mai complicate decât vara aceasta sau cel puțin ultimele intervale de timp în care temperaturile pot să depășească, susținut sau pe areale extinse, 40° în Moldova și să se apropie de 45° în sudul țării. Este un context extrem de favorabil pentru așa ceva. Și eu aș spune, chiar repet și folosesc acest argument de multe ori, în diverse ocazii, când vorbim despre schimbare climatică. Acesta este cel mai mare pericol cu care România se poate confrunta din punct de vedere al schimbărilor climatice în deceniul următor. În intervalul următor de timp, veri foarte călduroase, cu o persistență foarte ridicată a temperaturilor ridicate, pentru că, iată, nu este suficient să nu pice recorduri pentru ca să simțim aceste efecte ale schimbărilor climatice. O vară în care avem 20 de zile cu peste 33° aproape în continuu este mai complicată din punct de vedere meteorologic, este mai greu de suportat decât o vară în care s-au atins valori de 42° în 3 zile și după aceea vremea a devenit extrem de agreabilă.”
Profesorul Lucian Sfîcă a mai spus că în același timp, nu vor lipsi fenomenele meteo violente, ca urmare a schimbărilor bruște de temperatură: ”Constatăm foarte ușor că atunci când avem contraste foarte mari între mase de aer, trecerea de la mase de aer foarte calde la mase de aer mai reci, normal că apar fenomenele extreme, apar vijeliile, apar căderile de grindină, cantitățile foarte mari de precipitații, care și ele pot să aducă foarte multe probleme și care pot fi și ele încadrate în acest context al schimbărilor climatice. Deși constatăm și trebuie să subliniem acest lucru schimbarea climatică în zona țării noastre în anotimpul de vară nu aduce nimic nou pe fond, adică temperaturi excesiv de mari, fenomene violente nu reprezintă un grad de noutate, dar schimbă intensitatea lor, schimbă persistența lor și astfel cresc, sarcina aceasta, la nivel individual și colectiv, prin gradul mai mare de disconfort termic sau prin pagubele materiale mai însemnate pe care le avem în orașe, în societate, în ansamblu.”
Conf. univ. dr Lucian Sfîcă, specialist în climatologie la Facultatea de Geografie și Geologie a Universității Al. I. Cuza din Iași.
(Radio Iaşi/Maria Nedelcu/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro)