(AUDIO/VIDEO) Iași: Marș și protest al elevilor și părinților de la Colegiul Naţional Pedagogic „Vasile Lupu”
Publicat de gabrielarotaru, 23 martie 2023, 17:31
Peste 700 de elevi, cadre didactice și părinți de la Colegiul Pedagogic ”Vasile Lupu ” din Iași au desfășurat, astăzi, un marș de protest și au pichetat sediul Primăriei.
Aceștia solicită identificarea unui corp de clădire în zona cartierului Copou în care să poată studia, cu program de dimineaţă, toți cei 840 de elevi de la Colegiul Pedagogic din Iași.
Secretarul Asociației de Părinți de la Colegiul Pedagogic ”Vasile Lupu ” din Iași, Cătălin Leonte: Vrem să revenim într-un corp de clădire, toți cei 840 de elevi cu program de dimineață. În zona Copou trebuie găsită o soluție, trebuie identificat un corp de clădire în care să încapă toți cei 840 de elevi. De asemenea, nu acceptăm relocarea copiilor din anul școlar 2023-2024 la Liceul ”Mangeron”. Excludem orice zonă industrială, dorim să rămânem în zona Copou, așa cum este normal pentru acești copii ai Colegiului Național Pedagogic.
Constantin Mihai: Soluția era ca din toamnă, cei din învățământul primar și gimnazial să învețe în căminul școlii, iar numai cei de liceu să fie translocați în ”Mangeron”.
Cătălin Leonte: Ni s-a transmis că vom fi mutați cu toții, adică toate clasele, de la clasa pregătoare până la clasa a 12-a la fel cu program de dimineață pentru clasele primare și program de după-amiază, gimnaziu și liceu.
Secretarul Asociației de Părinți de la Colegiul Pedagogic ”Vasile Lupu ” din Iași, Cătălin Leonte, intervievat de colegul nostru Constantin Mihai.
Reprezentanţii protestatarilor au discutat, astăzi, cu primarul Mihai Chirica şi şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, Luciana Antoci. Aceasta din urmă a declarat că elevii vor rămâne în spaţiile didactice actuale, până la finalul anului şcolar, urmând să se găsească soluţii pentru ce va urma la toamnă.
Luciana Antoci: Am convenit asupra faptului că, pentru moment, soluția pe care a înaintat-o Inspectoratul Școlar Județean Iași a fost adoptată prin hotărâre de Consiliul de administrație al al școlii, până la finalul anului școlar rămâne valabilă. Cu alte cuvinte, începând de mâine, copiii se întorc la cursuri acolo unde au fost relocați. Pe de altă parte însă, împreună cu domnul primar căutăm soluții pentru a organiza programul de toamnă. Sunt mai multe variante în lucru acum. Avem un timp de câteva zile să analizăm aceste variante pe care le-am convenit împreună cu părinții.
La rândul său, primarul Mihai Chirica a spus că este deschis pentru discuţii privind activitatea didactică a Colegiului Pedagogic începînd cu anul şcolar 2023-2024, însă este dificil de găsit un singur corp de clădire pentru toţi elevii instituţiei, iar programul să fie de dimineaţă.
Mihai Chirica: Este nevoie de un corp de clădire liber, cu minim 23 de săli de curs care să corespundă educației. Adică nu poți să-i duci într-o unitate militară, a fost una dintre soluțiile propuse de unul dintre părinți sau să-i ducem într-un spital, noi trebuie să-i ducem într-o școală, acolo unde ei, pe parcursul lucrărilor pe care noi le demarăm la Liceul ”Vasile Lupu”, să facă educație, pentru că de cei doi ani depinde poate chiar viitorul lor pentru toată viața, motiv pentru care s-a propus ori învățământ de după-amiază, după modelul școlii ”Dimitrie Cantemir”, ori școala din ”Mangeron”, ori a mai apărut în discuție posibilitatea construirii unui școli modulare din containere, pe care eu personal nu o evit ca discuție, dar experiența mea de inginer și primar în același timp îmi spune că e foarte greu să găsești să faci o școală cu 23 de clase din containere.
Primarul Mihai Chirica a mai declarat că luni vor fi reluate discuţiile cu reprezentanţii Colegiului Pedagogic din Iaşi.
Reamintim că activitatea didactică de la Colegiul Pedagogic ”Vasile Lupu” din Iaşi fost mutată în alte unităţi şcolare, deoarece clădirile instituţiei sunt încadrate în clasa I de risc seismic. Imobilele urmează să intre într-un amplu proces de reabilitare.
(Radio Iași/ Constantin Mihai/ FOTO radioiasi.ro)