(AUDIO) Viitura de pe râul Prut a ajuns în România; vârful maxim al acesteia se află la intrarea în ţară
Publicat de , 25 iunie 2020, 11:00
UPDATE – Viitura de pe Râul Prut, formată pe teritoriul ucrainean, a ajuns în România, anunţă Administraţia Naţională Apele Române. Vârful maxim se află în acest moment la intrarea în ţară.
În această dimineaţă la staţia Oroftiana, Prutul avea cu aproape 2 metri peste cota de pericol, iar în prezent tendinţa este într-o uşoară scădere.
Echipele de intervenţie asigură apărarea localităţilor Oroftiana, Baranca şi Rădăuţi-Prut, din judeţul Botoşani, după cum a declarat purtătorul de cuvânt al Administraţiei Bazinale Ape Prut Bârlad, Andreea Poenaru:
”Specialiștii de la Administrația Națională ”Apele Române” și de la Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad estimează că unda de viitură va ajunge prin propagare la Rădăuți-Prut în următoarele 24 de ore. Echipele formate din personal tehnic de specialitate, personal deservent utilaje și munictor de la Sistemele de Gospodărire a Apelor Botoșani și Iași și de la Centrul de Intervenție Rapidă al A.BA Prut-Bârlad sunt pregătiți să intervină pentru apărarea împotriva inundațiilor în localitățile Oroftiana, Baranca și Rădăuți-Prut cu amplasarea liniilor de apărare în caz de nevoie (diguri de apărare din panouri mobile, saci cu nisip) pentru protejarea populației din zonele potențial inundabile. Specialiștii de la Administrația Națională ”Apele Române” au pregătit acumularea Stânca-Costești pentru a prelua unda de viitură de pe râul Prut.”
(Andreea Daraban, Radio Iași/FOTO radioiasi.ro)
UPDATE – Viitura de pe râul Prut, formată pe teritoriul ucrainean, a ajuns, prin propagare, pe teritoriul României, iar vârful maxim al acesteia se află în acest moment la intrarea în ţară, a anunţat Administraţia Naţională ‘Apele Române’ (ANAR), într-un comunicat transmis joi AGERPRES.
‘Astăzi, la ora 8:00, la staţia Oroftiana, se înregistrează 1,78 cm (aproape 2 m) peste Cota de pericol şi va rămâne circa două ore, după care, va intra într-o uşoară tendinţă de scădere. Specialiştii români de la Apele Române estimează că unda de viitură va ajunge, prin propagare, la Rădăuţi-Prut în următoarele 24 de ore. Din dispoziţia conducerii Apele Române, echipele de intervenţie asigură apărarea localităţilor Oroftiana, Baranca şi Rădăuţi-Prut prin suplimentarea cu saci (20.000) şi panouri mobile (500 metri liniari) a intrărilor în locuinţe, cu scopul protejării populaţiei care trăieşte în lunca inundabilă a râului Prut‘, se menţionează în comunicat.
Potrivit sursei citate, specialiştii de la ‘Apele Române’ au pregătit acumularea Stânca-Costeşti pentru a prelua unda de viitură de pe râul Prut.
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, joi, noi avertizări Cod roşu de inundaţii, valabile în următoarele ore, pe râuri din judeţele Botoşani şi Iaşi.
Potrivit hidrologilor, până la ora 12:00, vor fi torenţi, pâraie, viituri rapide, creşteri importante de debite şi de niveluri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de pericol, pe râurile din bazinele hidrografice: Volovăţ, Başeu (bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior) şi Bodeasa (afluent al Başeului) – din judeţul Botoşani, respectiv Jijia – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Putreda – amonte S.H. Dângeni, Sitna – afluenţii aferenţi sectorului aval ac. Cătămărăşti – amonte S.H. Dracşani, Miletin – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Nicolae Bălcescu – S.H. Şipote, Bahlui – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Hârlău – amonte S.H. Podu Iloaiei, Burla – bazin superior şi Gurguiata – bazin mijlociu (judeţele Botoşani şi Iaşi).
Totodată, la ora actuală, se află în vigoare o avertizare Cod roşu de viituri, valabilă până vineri la miezul nopţii pe râul Prut – sector amonte de Acumularea Stânca Costeşti (judeţul Botoşani).
În acelaşi timp, hidrologii au emis avertizări Cod galben şi Cod portocaliu de inundaţii ce vizează, în următoarele două zile, albiile râurilor: Tisa, Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Ier, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, afluenţii mici ai Dunării aferenţi sectorului amonte S.H. Drobeta Tr. Severin, Desnăţui, Jiu, Olt, Argeş, Ialomiţa, Siret, Prut şi râurile din Dobrogea. (Agerpres)
Râurile din bazinul hidrografic Prut, din judeţul Botoşani, se află sub incidenţa unei avertizări cod roşu de inundaţii, până mâine la miezul nopţii.
Populaţia din localităţile Rediu şi Rădăuţi-Prut din judeţul Botoşani a fost informată despre iminenţa producerii de inundaţii. Despre această din urmă situaţie, ne vorbeşte corespondenta RRA, Gina Poenaru:
79 de persoane au fost avertizate să nu se întoarcă în locuinţele lor aflate în zonele inundabile. În satul Rădăuţi-Prut sunt 32 de gospodării cu 53 de persoane, din care 5 copii, iar în satul Rediu sunt 8 locuinţe cu 26 de persoane, dintre care 3 copii. Pompierii militari şi voluntari au avertizat populaţia din casă în casă şi au constatat că majoritatea înnoptează la rude încă de ieri.
:- Dacă situaţia o va impune, vom trece la extragerea lor din zona respectivă. De asemenea, animalele vor fi evacuate în zone sigure.
Reporter: Având în vedere contextul epidemiologic, vor fi montate şi 5 corturi pentru cetăţenii care ar urma să fie evacuaţi şi care nu au altă posibilitate de cazare. Oamenii au început să construiască diguri din sacii cu nisip trimişi de Apele Române pentru a stăvili apa care ameninţă satul şi care, deocamdată, a inundat doar păşunile şi terenurile agricole din Lunca Prutului.
-: Avem efectivele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, forţă şi mijloace, avem efectivele structurilor MAI cu care cooperăm în astfel de situaţii.
La ora 21:00, cota de pericol era depăşită cu 147 de centimetri la Oroftiana şi cu 42 de centimetri la Stânca Costeşti, iar cota de inundaţii a fost depăşită cu 180 de centimetri la Rădăuţi Prut, tendinţa fiind în creştere.
(Rador/FOTO radioiasi.ro)