(AUDIO) Virusul West Nile face prima victimă la Iaşi. Donarea de sânge este restricţionată
Publicat de Andreea Drilea, 23 august 2018, 09:06
Donarea de sânge este restricţionată la Centrul Regional de Transfuzii Sangvine Iaşi, pentru locuitorii din mai multe localităţi din judeţ.
În zonă au fost confirmate mai multe cazuri de infectare cu virusul West Nile, iar ieri un bărbat de 67 de ani dintr-o comună din judeţul Iaşi a murit din cauza virusului West Nile, la Spitalul de Boli Infecţioase din municipiu.
Restricţia este valabilă pentru o perioadă de 28 de zile, din momentul în care a fost confirmată îmbolnăvirea.
Măsurile vin şi pe fondul unui flux redus de donatori care ar putea conduce la o nouă criză de sânge, afirmă directorul Centrului, Lavinia Scripcaru:
„Noi, în orice moment, trebuie să avem o informare foarte clară, precisă, vizavi de toate celelalte judeţe din ţară, în aşa fel încât să nu acceptăm la donare persoane care vin din zonele respective. în acelaşi timp, trebuie să avem în vedere şi această infecţie la nivel internaţional pentru că se cunosc în anumite zone din Italia, Grecia, Ungaria, Serbia, unde, de asemnea, au fost confirmate cazuri cu această infecţie.”
Acesta este al doilea deces cauzat de virusul West Nile în acest sezon, după cel de la Galaţi. Victima era tot un bărbat, cu vârsta de 79 de ani.
Potrivit managerului Spitalului de Boli Infecţioase, prof.dr. Carmen Dorobăţ, alţi şapte ieşeni sunt internaţi în spital cu diagonsticul confirmat, iar unul dintre ei este atent monitorizat deoarece starea sa este mai gravă:
„Din nefericire, un pacient a s-a pierdut şi s-a pierdut, nu prin meningită, ci din cauza unor boli asociate pe care le avea acesta, în momentul în care s-a instalat meningită cu West Nile. Mai există un pacient la care suntem atenţi, în ceea ce priveşte evoluţia sa privind o potenţială instalare a unei disfuncţii de organ. Acesta se află sub supraveghere riguroasă, iar alţi doi pacienţi se află deja la domiciliu.”
Medicii spun cã nu existã vaccin sau tratament în acest caz şi sfãtuiesc populaţia sã evite, pe cât posibil, expunerea la ţânţari.
Persoanele care prezintă febră, vărsături şi dureri de cap trebuie să meargă imediat la spital. Specialiştii menţionează că infecţia cu virus West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înţepătura de ţânţar. Carmen Dorobăţ:
„Trebuie să folosim diverse spray-uri, să folosim plasă la fereastră şi la uşi, iar autorităţile locale trebuie să îşi facă datoria din acest punct de vedere, pentru că pacienţii despre care discutăm acum, la Iaşi, toţi sunt din mediul rural. De asemenea, trebuie luate în calcul acele zone cu risc, unde ţânţarii sunt într-un număr mai mare şi să nu ne referim strict ca în alţi ani doar la Litoral sau Deltă dar şi zone din arealul nostru geografic apropiată. Este vorba de zonele din jurul râului Prut sau Siret.”
La rândul său, primarul Iaşului, Mihai Chirica, a declarat pentru postul nostru de radio, că în muncipiul reşedinţă de judeţ există un program de dezinsecţie, iar acesta este respectat cu stricteţe:
„După fiecare sezon ploios, din păcate, iulie, a fost foarte îndelung, şi am acţionat imediat după ce s-a încetat cu ploile. A apărut o nouă generaţie de ţânţari pe care desigur o ţinem sub control. Am reînceput să dăm cu soluţii insecticide împotriva acestora şi vom acţiona până la eradicarea lor.”
(Radio Iaşi/FOTO arhivă adevarul.ro)