Prima metodă de captare a imaginilor a apărut în urmă cu aproape două secole, fiind descoperită de doi francezi, Louis Daguerre şi Joseph Niépce.
Invenția a fost oferită mai apoi întregii lumi, cu titlu gratuit, de către guvernul Franţei.
În România, prima fotografie ar fi fost realizată în 1856 de un farmacist austriac, acesta surprinzând imagini cu principalele obiective din București.
Astăzi, fotografia reprezintă, în primul rând, un mijloc de comunicare, capabil să unească grupuri la nivel local, dar şi global, după cum i-a precizat fotograful băcăuan Romeo Mărăndici, corespondentului nostru, Gabriel Pop:
”G.P.: Sunt oameni interesați astăzi de fotografie, de aparatul de fotografiat sau totul se limitează la poze făcute pe telefon mobil?
R.M.: Din ce în ce mai mulți sunt interesați de aparatură, de felul de a fotografia. Datoria noastră este să îi ajutăm, să-i corectăm, să învețe din greșelile lor, ajutați de către noi. Și atunci vor fotografia altfel și vor fi admirați, începând de familii, prieteni până mai încolo, de comunitate să spunem.
G.P.: Dacă vă cerem să ne spuneți un mic secret despre cum trebuie să facem o poză de calitate?
R.M.: Da, nu cred că este un secret. Orice fel de lucru de calitate este făcut cu dragoste și iubire.”
Această zi celebrează, la nivel mondial, toate tipurile de fotografie, dar în fiecare an propune o temă opţională. Astfel, în 2023, tema este „PEISAJE”.