(AUDIO/FOTO) Descoperire incredibilă din secolul al IV-lea
Publicat de Andreea Drilea, 5 august 2015, 14:18
Locuinţele vechi de peste 1.600 de ani au fost găsite la câteva sute de metri distanţă de cele două necropole de sec. IV Post Hristos descoperite în ultimii 20 de ani.
Două decenii le-au trebuit arheologilor de la Muzeul “Vasile Pârvan” din Bârlad pentru a descoperi urme ale unor aşezări umane aferente celor două necropole din situl Polocin, comuna Pogoneşti.
Trei locuinţe de suprafaţă ce datează din secolul IV, specifice Culturii Sântana de Mureş Cerneahov, au fost scoase recent la lumină de către un grup de elevi şi studenţi din ţară şi străinătate coordonaţi de arheologii de la Muzeul din Bârlad.
Cercetarea arheologilor bârlădeni a început în anii ‘90 şi până în prezent au descoperit 139 de morminte şi patru locuinţe specifice Culturii Sântana de Mureş Cerniahov.
Mircea Mamalaucă, directorul Muzeul „Vasile Pârvan”:
Cultura Sântana de Mureş Cerneahov este specifică sec. IV e.n şi se întinde din inima Transilvaniei până la Doneţul Superior (Cerneahov) din Ucraina. Specificul acestei culturi sunt elementele sarmatice (sec I-II e.n), combinate cu cele gotice care şi-au făcut apariţia la începutul sec. III, plus influenţele romane şi cele ale dacilor liberi (carpi).
Cele mai multe descoperiri specifice Culturii Sântana de Mureş au fost făcute în anii ’70-’80 în Bârlad, zona numită Valea Seacă, sub coordonarea arheologului Vasile Palade. Aici a fost dezgropată cea mai mare necropolă din Europa (547 morminte) şi 45 de locuinţe.
Specialiștii Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad au început pregătirile pentru curățarea și restaurarea celor trei locuinţe de suprafaţă datând din secolul IV după Hristos, descoperite recent în situl de la Polocin, comuna Pogoneşti.
Descoperirea a fost făcută în cadrul taberei internaţionale de arheologie organizată de Rotary Bârlad, Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
(Radio Iaşi/FOTO smilefm.ro)