(AUDIO)Medic ieşean, în Irlanda: “…se cam apropie de capacitate maximă […] Terapia Intensivă este plină”
Publicat de , 9 aprilie 2020, 18:29
Irlanda a anunţat cu două zile în urmă un bilanţ de 5.000 cazuri de COVID-19 şi 158 de decese.
Şcolile sunt închise încă de acum trei săptămâni. Au fost închise şi pub-urile. Dar, apar restricţii noi privind circulaţia şi modul în care se pot face cumpărăturile necesare, a explicat, pentru Radio Iaşi, George Enescu, din Iaşi, medic rezident ortopedie-traumatologie la Spitalul de Urgenţe din Drogheda:
”Mă uit după cazurile de infectați noi și după cazurile de morți, ca număr, aceste cazuri sunt cumva comparabile cu România, diferența este că aici, polulația este de numai 4,9 milioane deci, procentual, sunt mai multe cazuri. În ceea ce privește restricțiile, de aproximativ trei săptămâni au decis să închidă școlile, a fost primul pas. După încă o săptămână, după ce au închis școlile, au închis tot ce însemna pub-uri și locuri publice. Magazinele sunt deschise în continuare, dar de câteva zile a fost dat un fel de decret care spune că ”nu ai voie să intri mai mult de o persoană în magazin”, adică grupuri, mă refer, intri singur. Ei au pus acolo dezinfectant și mănuși, dar nu toată lumea respectă. Sunt persoane care intră fără mască și mănuși. Nu este obligatoriu să porți mască pe stradă. În ceea ce privește restricțiile de circulație, au impus măsuri, mai nou, asta în ultima săptămână, conform cărora nu ai voie să ieși în afara locuinței pe o rază de 2 km, de unde locuiești tu, iar dacă depășești acea rază, trebuie să ai o dovadă. Nu am văzut lume pe stradă, nu prea îi vezi.”
George Enescu, medic rezident ortopedie-traumatologie la Spitalul de Urgenţe din Drogheda, Irlanda a mai spus că în spital, numărul disponibil de locuri la Terapie Intensivă este din ce în ce mai mic şi nici echipamentele nu mai sunt suficiente:
”În ianuarie lucram la un spital de bolnavi cronici care între timp s-a închis pentru activitatea de bolnavi cronici și a fost transformat în spital COVID. Ne-au chemat înapoi, toată echipa de ortopedie din Spitalul de Urgențe, să suplinim numărul. Cel puțin în ceea ce privește departamentul nostru, am început să ne împărțim pe echipe și facem cumva ture, astfel încât să încercăm să avem cât mai puțin contact în afara echipelor cu care lucrăm. Vorbeam cu colegi care lucrează pe Terapie Intensivă, în momentul de față, se cam apropie de capacitate maximă, în sensul în care, Terapia Intensivă este plină. Din fericire, pentru că avem un bloc operator nou deschis, cu multe săli de operație, vor începe să folosească și unele din sălile de operație ca saloane pentru intubat pacienți. În ceea ce privește departamentul de Primiri Urgențe, vorbeam ieri, cu unul din asistenții de acolo, au intrat destul de mulți în carantină. Unii au fost testați pozitiv. Mi-a spus că și la ei echipamentele de protecție sunt pe terminate, și cei care lucrează chiar în prima linie, împart halate de la unul la altul. În ceea ce ne privește pe noi, restul, care trebuie să ne mișcăm prin spital, ne sunt puse la dispoziție costume chirurgicale care sunt spălate la spital și avem la dispoziție măști. Ni se spune să folosim măștile normale, chirurgicale pentru consultații. Dacă există suspiciuni, avem măștile FFP2 pe care trebuie să le purtăm și mai avem deasupra un fel de halat de vizitator din plastic, nu combinezoane, alea sunt ținute pentru cazurile în care ori operezi pe cineva care are coronavirus, ori efectuezi anumite proceduri care presupun intubații.”
Cadrele medicale sunt testate în Irlanda atunci când prezintă simptome de infectare cu coronavirus:
”În cazul în care devii simptomatic, te duci acasă și suni la departamentul de Medicina Muncii. Ei îți spun ”ok, stai în autoizolare, te monitorizezi” în funcție de ce simptome le prezinți. – Te monitorizezi, ne suni înapoi într-o zi două, trei, ne spui dacă se agravează sau nu. – În funcție de ce se întâmplă cu tine, decid dacă te trimit la testare sau nu. ”
(Ioana Soreanu, Radio Iași/FOTO radioiasi.ro)