Ascultă Radio România Iași Live

(AUDIO)Sindicatele din învăţământul preuniversitar nu sunt de acord cu reluarea cursurilor pentru elevii claselor a 8-a şi a 12-a

Publicat de , 28 aprilie 2020, 07:23

Sindicatele din învăţământul preuniversitar nu sunt de acord cu reluarea cursurilor pentru elevii claselor a 8-a şi a 12-a, considerând că este un demers aproape imposibil, cu riscuri reale de contaminare pentru elevi şi profesori.

Liderul USLIP Iaşi, Laviniu Lăcustă, a declarat că nu se poate asigura naveta elevilor din mediul rural, nu vor putea fi asigurate normele de distanţare socială, nu toate şcolile dispun de cadre medicale pentru triajul epidemiologic, iar purtarea măsţilor în spaţii închise, când temperaturile vor creşte, va fi extrem de dificilă:


Liderul USLIP Iaşi, Laviniu Lăcustă, şi-a exprimat speranţa că autorităţile centrale vor reveni asupra deciziei luate, iar dacă în urma reluării cursurilor cadrele didactice se vor infecta, sindicatul va ataca în instanţă hotărârea:

(Constantin Mihai, Radio Iași/FOTO radioiasi.ro)


Redăm integral comunicatul:

Domnului Președinte Klaus Iohannis,

Salutăm decizia dumneavoastră de a închide parțial școlile până în septembrie 2020. Este o hotărâre corectă, rațională ce ține cont de realitatea epidemiologică existentă la nivelul României.

Nu înțelegem însă de ce ați ajuns la concluzia că unitățile școlare pot fi deschise după 2 iunie 2020 pentru anii terminali. Credem că aici vorbim de o fractură în logica măsurilor adoptate. Recunoaștem pe de o parte că este foarte riscant ca elevii să meargă la școală, deoarece „pot duce și aduce virusul” și prin urmare luăm decizia corectă de a nu deschide școlile. Pe de altă parte, hotărâm că cei din clasele terminale vor veni în unitățile de învățământ după 2 iunie pentru aproximativ două săptămâni. Chiar dacă din punct de vedere numeric, riscul este mai mic, vă comunicăm faptul că din perspectivă tehnică, unitățile de învățământ se redeschid în iunie de facto și de jure. Implicațiile sunt foarte mari și sunt expuse în forma a 15 întrebări pe care i le-am adresat Domnului Ludovic Orban, Prim Ministrul României.

Nu ne puteți convinge cu nimic că nu vor exista cazuri de infectare în rândul profesorilor, elevilor și inevitabil în familiile acestora.

Din păcate învățământul românesc nu se poate identifica cu cel existent în câteva orașe mari ale Romaniei. Vorbim de învățământul rural, în special, care reprezintă aproximativ 50% din total. Există în țară noastră circa 1700 de unități școlare în care nu există apă curentă, iar toaletele sunt în exterior.

Ignorarea acestei realități pe care sindicatele din învățământ și nu numai au adus-o la cunoștință autorităților constant în ultimii ani, nu este de natură să ne confere optimism și încredere în decizia pe care ați luat-o. Considerăm de altfel că v-ați pripit! Dacă pe 15 mai 2020, România va avea peste 15.000 de infectați, veți păstra această hotărâre?
În plus avem toate motivele să considerăm că echitatea și egalitatea de șanse sunt mai lezate ca oricând din cauza lipsei resurselor și a condițiilor socio-economice existente în mediul rural. Există sincope grave de comunicare pe platformele educaționale între profesori și elevii din anumite școli din zona rurală din cauza sărăciei lucii în care trăiesc o parte dintre copiii României. Aceștia nu au laptopuri/tablete, telefoane smart sau internet. În anumite situații cu o parte dintre acești elevi s-a pierdut contactul.

Domnule Președinte, realitatea din teritoriu este următoarea: aproximativ 95% din elevii, profesorii și părinții implicați în aceste examene de sfârșit de an nu doresc să se expună riscului de infectare și cer ca cele două examene să fie parcurse după modelul unor țări precum Marea Britanie, Franța, Olanda, Polonia sau Republica Moldova. Mai concret, media anilor de studiu să fie criteriul pentru absolvirea examenelor de Bacalaureat și Evaluare Națională.

Memoriul pe care vi-l adresăm nu este făcut în numele unei persoane sau al unui mic grup. În spatele acestui mesaj stă dorința a sute de mii de elevi, părinți și profesori de a nu fi expuși unor riscuri inutile.

Avem credința că puteți reveni asupra deciziei pentru a oferi liniște sufletească actorilor amintiți.

Vă anexez cele 15 întrebări pe care considerăm că trebuie să le analizați în toată dimensiunea și complexitatea lor:

1. În situația în care se va decide deschiderea școlilor fie și cu clasele terminale, după 15 mai sau 2 iunie, cine va realiza triajul epidemiologic cu ,, termometrul electronic”?
Majoritatea unităților școlare nu dispune de asistent medical sau medic.
2. Ce garanții puteți oferi că nu vor exista elevi, profesori, personal auxiliar asimptomatici?
3. Cum vom asigura distanțarea fizică în clasele din România care au în general peste 30 de elevi?
4. Dacă s-ar pune problema de a se lucra în grupe mici de până la 7-8 elevi, fiecare cadru didactic responsabil cu disciplinele pentru evaluare sau Bacalaureat își va tripla numărul de ore. Cum vom reuși din punct de vedere tehnic să realizăm aceste ore?
5. Cum vor rezista profesorii și elevii cel puțin 4 ore/zi cu măști și mănuși dacă temperaturile vor crește peste 25° (lucru care se va întâmpla cu certitudine)?
6. Cu ce se vor deplasa elevii care fac naveta din mediul rural la unitățile școlare din mediul urban?
7. Cum garantăm că aceștia nu se vor infecta în mijloacele de transport în comun din zonele periurbane?
8. Cum vom asigura siguranța sanitară a elevilor cazați în cămine?
9. Care este sensul sacrificiului întregii populații a României, timp de peste 2 luni prin carantinare dacă îi vom expune la un risc ridicat de infectare prin redeschiderea unităților de învățământ? Cu siguranță, în luna mai, România va avea încă mii de infectați.
10. Ce măsuri suplimentare s-ar putea lua în județe precum Suceava, Neamț, Botoșani, ș.a., ce sunt zone cu potențial epidemiologic exploziv?
11. Cine va asigura finanțarea pentru achiziționarea zecilor de milioane de măști, mănuși, săpun lichid, biocide?
12. De unde/unde va găsi România după 15 mai câteva zeci de milioane de măști pentru a se putea asigura respectarea legii privind obligativitatea purtării acestora în instituțiile publice?
13. Cum vom reuși să asigurăm măsurile elementare din punct de vedere igienico-sanitar în cele aproximativ 2000 de unități școlare care nu au apă curentă și toalete în interiorul unităților?
14. De ce credeți că Franța, Marea Britanie Olanda, ș.a. au decis anularea examenelor de sfârșit de an și finalizarea anului școlar 2019-2020?
15. Cine va fi responsabil dacă va crește rata de infectare după o eventuală deschidere prematură a unităților școlare?

                   Cu stimă,
                          PREȘEDINTE USLIP IAȘI,
                          PROF. LAVINIU LĂCUSTĂ

Etichete:
Iaşi: Opt inculpaţi trimişi în judecată de procurorii DNA în dosarul de corupţie de la RAR Vaslui
Regional marți, 24 decembrie 2024, 11:13

Iaşi: Opt inculpaţi trimişi în judecată de procurorii DNA în dosarul de corupţie de la RAR Vaslui

Opt inculpaţi au fost trimişi în judecată de procurorii Serviciului Teritorial Iaşi al DNA, într-un dosar privind fapte de corupţie comise,...

Iaşi: Opt inculpaţi trimişi în judecată de procurorii DNA în dosarul de corupţie de la RAR Vaslui
Iaşi: Traficanţi de droguri de mare risc, trimişi în spatele gratiilor
Regional marți, 24 decembrie 2024, 11:11

Iaşi: Traficanţi de droguri de mare risc, trimişi în spatele gratiilor

Cinci persoane, dintre care trei femei şi doi bărbaţi, s-au ales cu dosare penale şi au fost reţinute pentru trafic de droguri de mare risc, una...

Iaşi: Traficanţi de droguri de mare risc, trimişi în spatele gratiilor
Revelionul ieșenilor 2025. Artiștii care vor urca pe scenă
Regional marți, 24 decembrie 2024, 06:53

Revelionul ieșenilor 2025. Artiștii care vor urca pe scenă

Primăria Municipiului Iași și Ateneul Național din Iași anunță programul special al Revelionului Ieșenilor 2025, un eveniment care își...

Revelionul ieșenilor 2025. Artiștii care vor urca pe scenă
Iaşi: Poliţişti de frontieră şi vameşi din Sculeni, trimişi în judecată pentru luare de mită
Regional luni, 23 decembrie 2024, 19:24

Iaşi: Poliţişti de frontieră şi vameşi din Sculeni, trimişi în judecată pentru luare de mită

Procurorii din cadrul DNA Iaşi au dispus trimiterea în judecată a mai mulţi poliţişti de frontieră şi vameşi care sunt acuzaţi de luare şi...

Iaşi: Poliţişti de frontieră şi vameşi din Sculeni, trimişi în judecată pentru luare de mită
Regional luni, 23 decembrie 2024, 16:34

Iaşi: Au fost finalizate lucrările de reabilitare energetică a Spitalului de Recuperare

Au fost finalizate lucrările de reabilitare energetică profundă (deep renovation) de la Spitalul de Recuperare Iaşi, care duc la reducerea...

Iaşi: Au fost finalizate lucrările de reabilitare energetică a Spitalului de Recuperare
Regional luni, 23 decembrie 2024, 16:33

Iaşi: Mai multe persoane din ţară şi străinătate au fost salvate în urma unei prelevări de organe

Mai multe organe care au fost prelevate la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi, de la o persoană aflată în moarte cerebrală, vor salva pacienţi...

Iaşi: Mai multe persoane din ţară şi străinătate au fost salvate în urma unei prelevări de organe
Regional luni, 23 decembrie 2024, 12:32

Crăciunul la Catedrala Romano-Catolică din Iaşi şi deschiderea Jubileului 2025

Crăciunul celebrează marele eveniment care a avut loc în urmă cu mai bine de două mii de ani, când, într-o noapte, păstorii au auzit vestea:...

Crăciunul la Catedrala Romano-Catolică din Iaşi şi deschiderea Jubileului 2025
Regional luni, 23 decembrie 2024, 08:56

Aproape 500 de elevi din judeţul Vrancea sunt incluşi în Programul Naţional pentru Reducerea Abandonului Şcolar

În statistica Uniunii Europene, abandonul şcolar timpuriu din România este printre cele mai ridicate, cu o rată de peste 16%, înregistrată anul...

Aproape 500 de elevi din judeţul Vrancea sunt incluşi în Programul Naţional pentru Reducerea Abandonului Şcolar