Bacău: Aproximativ 2.500 de turisţi maghiari la manifestările de la Ghimeş prilejuite de sărbătoarea Rusaliilor
Publicat de Lucian Bălănuţă, 15 mai 2016, 14:53 / actualizat: 15 mai 2016, 16:55
Aproximativ 2.500 de turişti maghiari au participat, astăzi, la anuala suită de manifestări organizate cu prilejul sărbătorii Rusaliilor, în comuna băcăuană Ghimeş Făget.
Chiar dacă mulţi dintre ei purtau drapele ale Ungariei şi steagul lui Arpad, participanţii nu au mai solicitat forţelor de ordine să le vorbească numai în limba maghiară şi nici nu au fost auzite scandări la adresa acestora.
Timp de aproximativ cinci ore oamenii legii au asigurat derularea fără incidente a fluenţei şi siguranţei circulaţiei, pe parcursul a mai bine de 10 km de pe DN 12 C (Comăneşti – Miercurea Ciuc), traseu străbătut de coloana de pelerini pentru a vizita ”Cantonul 30”, care face parte, potrivit istoriografiei maghiare, din zona denumită ”Graniţa de 1.000 de ani”, ruinele Cetăţii Rakoczi şi ”Monumentul istoric al tuturor maghiarilor”.
Un echipaj SMURD a fost nevoie să intervină după ce un participant la manifestare a suferit o criză diabetică.
În gara Ghimeş au fost rostite alocuţiuni, în timp ce în zona bisericii Contumaţi preoţii au oficiat o liturghie. Apoi, pelerinii s-au îndreptat către ruinele fostei cetăţi construite de principele Rakoczi, în 1624, ca punct vamă şi unitate de grăniceri, situată la cea mai estică limită a fostului Imperiu Austro-Ungar. Acolo, unul dintre vorbitori i-a anunţat pe cei prezenţi că au fost obţinute aprobările necesare şi a început renovarea ruinelor Cetăţii Rakoczi. Traseul a continuat la ”Cantonul 30”, unde participanţii au depus flori şi au lăsat steaguri – al Ungariei şi comunităţii secuieşti. O parte dintre turişti au fost prezenţi şi la ceremonia de la ”Monumentul istoric al tuturor maghiarilor’, dar şi la spectacole artistice puse în scenă pentru a marca evenimentul.
La târgul improvizat pe malul râului Trotuş, participanţii la pelerinajul de la Ghimeş Făget au putut cumpăra produse tradiţionale, ceaiuri, steaguri maghiare ori ale ţinutului secuiesc, hamuri pentru cai, sape.
(Agerpres/ FOTO evz.ro)