Bacău: Intervenţii chirurgicale complexe efectuate de specialişti din 6 ţări cu prilejul Zilelor Spitalului din Moineşti
Publicat de , 7 iulie 2016, 12:46
Un număr de 15 bolnavi din judeţele Bacău, Vrancea, Neamţ şi Sibiu, având o patologie gravă, vor fi operaţi până sâmbătă în cele şase săli specializate ale Spitalului de Urgenţă din Moineşti, de echipe coordonate de cunoscuţi chirurgi din România, Franţa, Turcia, Israel, SUA şi Republica Moldova.
Intervenţiile chirurgicale vor fi urmărite în direct prin intermediul unor transmisii pe circuit intern ori Internet, de 219 specialişti în medicină şi 150 de asistenţi medicali din România care participă la a X-a ediţie a manifestării ,,Zilele medicale ale Spitalului Municipal de Urgenţă Moineşti’.
Evenimentul, care a debutat astăzi, ‘este dedicat exclusiv aspectelor de ordin practic, aplicativ, metodologic ale medicinii, reunind practicieni de mare valoare din specialităţile medico-chirurgicale atât din ţară, cât şi din străinatate’, a declarat pentru AGERPRES doctorul în medicină Adrian Cotârleţ, managerul unităţii din Moineşti.
‘Ne propunem şi în acest an să le oferim tuturor invitaţilor oportunitatea de a-şi prezenta activitatea în diferitele specialităţi medicale raportată la metodele, protocoalele şi tehnologiile cele mai recente folosite, precum şi la promovarea rezultatelor proprii obţinute în domeniu. Vizăm, de asemenea, dezvoltarea unor noi colaborări, dar şi încurajarea realizării unor proiecte de cercetare în domeniul medical. Anul acesta am completat programul cu trei noi sesiuni. Una dintre ele va încerca să aducă soluţii şi să identifice perspective în ceea ce priveşte managementul sanitar, o alta este deschisă medicilor rezidenţi, iar cea de a treia va reuni sesiunea medicilor rotarieni din România’, a mai precizat Adrian Cotîrleţ.
Manifestarea, organizată sub patronajul Universităţii de Medicină şi Farmacie ‘Gr. T. Popa’ Iaşi, Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România şi Societăţii Române de Chirurgie, cu sprijinul Primăriei municipiului Moineşti, va mai include derularea a trei cursuri şi patru prezentări teoretice pe teme de actualitate în domeniul sănătăţii, însoţite de demonstraţii practice şi operatorii, o masă rotundă privind strategii pe terme mediu şi lung în aplicarea noilor tehnologii de management medical.
Programul zilei de joi, dedicat asistenţilor medicali, prilejuieşte derularea unui curs creditat Ordinul Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România, susţinut de Elena Mihalache, asistent în blocul operator al unei clinici din Strasbourg, Franţa, fostă salariată a Spitalului Moineşti, dar şi prezentări ale unor aspecte din experienţa cotidiană a asistentelor din spitalele băcăuane.
Programul zilei de vineri va fi deschis printr-un curs având ca temă ‘Infecţii nosocomiale, mereu în actualitate’, susţinut de prof. univ. dr. Carmen Dorobăţ. În paralel va fi organizat şi un workshop de kinetoterapie, moderat de prof. univ. dr. h. c. Wilhelm Frield din Germania.
Sâmbătă, în cadrul Sesiunii ştiinţifice medicale vor fi prezentate comunicări privind ,,Sindromul de apnee în somn şi bolile cardiovasculare: o asociere nefastă’, ,,Arta de a dărui o nouă viaţă’, ,,Aspecte privind calitatea vieţii pacientului cu boală renală cronică’.
În sesiunea ştiinţifică chirurgicală se va vorbi despre ,,Operaţia minim invazivă pentru diverticul esofagian mediotoracic’, ,,Rezultate la distanţă în chirurgia laparoscopică a herniilor hiatale şi bolii de reflux gastroesofagian’, ,,Infecţia cu Clostridium Difficile prin utilizarea abuzivă de antibiotic’, ,,Nuanţe de tratament chirurgical în patologia vertebrală lombară’, ‘Efectul chirurgiei bariatrice la pacienţii cu apnee în somn’, ,,Malpraxis şi Prevenţie’ prin prezentarea unui studiu comparativ privind cazurile cronice operate în două servicii de ortopedie din Moldova.
Tot sâmbătă va fi prezentat ‘Proiectul integrat de igienă intraspitalicească la spitalul ,,Sf Constantin’ din Braşov’ şi se va desfăşura masa rotundă având drept subiect ,,Management Sanitar : soluţii şi perspective’.
‘Zilele Spitalului Municipal de Urgenţă se constituie nu numai într-o sărbătoare a medicilor ori asistenţilor medicali, ci şi într-una a întregii comunităţi a oraşului nostru’, a declarat pentru AGERPRES Viorel Ilie, primarul din Moineşti.
În prezent, Spitalul Municipal de urgenţă Moineşti, care a beneficiat numai în acest an de investiţii în valoare de aproape o jumătate de milion de euro, dispune de 414 paturi, în instituţie activând 102 medici şi aproape 250 de asistenţi medicali.
‘Practic, avem un medic la patru paturi, un raport care corespunde standardului spitalelor din Uniunea Europeană, la fel apreciem şi dotarea, dar mai ales dispunem, atât pe baza tehnologiei implementate, dar şi a pregătirii profesionale a specialiştilor instituţiei asigurată prin participarea la importante stagii de perfecţionare profesională în renumite clinici din ţară ori din Israel, Franţa şi Belgia ori la diverse reuniuni internaţionale pe domenii specializate în medicină, şi de calitatea deosebită asigurată actului medical. Avem, de asemenea, heliport’, a explicat pentru AGERPRES doctorul Adrian Cotîrleţ.
‘Spitalul municipal de urgenţă Moineşti este un exemplu certificat privind faptul că un manageriat profesionist, aplicat susţinut şi de autorităţi locale interesate evident de starea de sănătate a populaţiei din zonă, pot crea o asemenea instituţie medicală în care oamenii să vină cu încredere că sănătatea lor va fi îngrijită calitativ la nivelul unităţilor similare din ţări avansate economic din Europa. Este însă nu numai o certificare a zicalei că omul sfinţeşte locul, dar şi un model de speranţă pentru ceea ce se poate face şi în medicina românească în centre urbane mai mici atunci când există pasiunea, dăruire pentru nobilele profesiuni de medic ori asistent medical’.
(agerpres/ FOTO crestereinaltime.ro)