Bacău: Ministrul Sănătăţii, la o campanie de vaccinare împotriva rujeolei desfăşurată în două cartiere din Buhuşi
Publicat de , 18 iulie 2018, 14:26
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a participat miercuri la o campanie de vaccinare împotriva rujeolei, desfăşurată în două comunităţi izolate din cartierele Colonia Bistriţei şi Orbic ale oraşului băcăuan Buhuşi, stând de vorbă cu părinţii copiilor nevaccinaţi despre importanţa imunizării.
Potrivit Sorinei Pintea, a fost ales judeţul Bacău pentru desfăşurarea acestei acţiuni din cauza numărului mare de cazuri de rujeolă înregistrate aici, respectiv 30 de cazuri soldate cu patru decese. Campania de vaccinare este derulată la Buhuşi după ce, săptămâna trecută, ea s-a desfăşurat în comunele Valea Seacă şi Coţofăneşti, fiind vaccinaţi circa 200 de copii.
‘Am decis să venim aici unde sunt două cartiere, Orbic şi Colonia Bistriţei, unde avem 200 de copii de vaccinat. Dar de săptămâna trecută, autorităţile locale au început să se pună în mişcare şi mai sunt doar 130 de copii de vaccinat. (…) Este foarte importantă implicarea autorităţilor locale iar la Buhuşi, centrul de vaccinare a fost organizat în centrul social. Primăria a pus la dispoziţie mijloace de transport pentru a putea aduce părinţii cu copiii pentru că ei nu vor veni niciodată sau vor veni foarte puţini. Sunt poveşti de viaţă extraordinare. La Coţofăneşti s-a prezentat o mamă de 12 ani cu copilul şi a fost vaccinată şi ea şi copilul. Aici avem o bunică de 37 ani care creşte copiii unei mămici care s-a sinucis’, a afirmat Pintea.
Ea a adăugat că odată cu începerea noului an şcolar, aceste campanii de vaccinare vor fi extinse şi în alte judeţe.
‘Vom continua împreună cu partenerii noştri, după ce şcoala va începe pe 15 septembrie, în Mehedinţi, Caraş Severin, Olt şi Vaslui, pentru că statisticile vorbesc. Săptămâna trecută au fost 209 cazuri noi de rujeolă. Suntem în continuare pe primul loc în Europa şi nu putem lăsa lucrurile să rămână aşa. Am încredere şi în medicii de familie pentru că vor prinde curaj când vor vedea că nu sunt singuri’, a mai spus ministrul Sănătăţii.
La Buhuşi a fost şi reprezentantul UNICEF în România, Pieter Bult, care a declarat că organizaţia pe care o reprezintă implementează la Bacău un proiect de servicii comunitare pentru copii.
‘Acest program are o componentă extrem de importantă în zona de prevenţie pentru că vrem să ajungem ca această vaccinare să fie făcută automat iar vizitele la medicul de familie să aibă loc în mod regulat, nu în situaţii de urgenţă’, a declarat reprezentantul UNICEF în România.
Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în România, Miljana Grbic, a subliniat că pentru a stopa extinderea rujeolei, rata de vaccinare trebuie să fie de minimum 95%.
‘Criza rujeolei poate fi întreruptă doar dacă putem vorbi de o imunizare regulată la timp. Această epidemie se transmite cu fiecare nouă îmbolnăvire şi dacă vrem să întrerupem epidemia, trebuie să ajungem la copiii vulnerabili şi marginalizaţi, în aşa fel încât să fie vaccinaţi’, a afirmat Miljana Grbic.
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a mers miercuri alături de reprezentanţii UNICEF şi OMS la centrul de vaccinare de la Buhuşi, dar şi în cele două cartiere în care se desfăşoară campania de vaccinare, respectiv la Orbic şi Colonia Bistriţei, pentru a sta de vorbă cu părinţii copiilor nevaccinaţi şi a le explica importanţa imunizării împotriva rujeolei.
Ea a declarat, la o întâlnire cu directorii Direcţiilor de Sănătate Publică din regiunea de nord-est, că acţiunea vine ca urmare a şedinţei din 4 mai, de la Slănic Moldova, cu directorii DSP-urilor din judeţele Moldovei, precum şi cu reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi ai UNICEF.
(Agerpres/FOTO obiectiv.info)