Bacău: Tânăr reţinut de poliţişti pentru că a omorât o lebădă. Motivul este incredibil
Publicat de Lucian Bălănuţă, 19 februarie 2015, 18:30
Poliţiştii din municipiu Bacău au reţinut, astăzi, după ce au fost alertaţi prin 112, un tânăr din Iaşi în vârstă de 23 de ani, care a recunoscut că o omorât o lebădă aflată în migraţie pe lacul din municipiu, intenţionând să o folosească pentru mâncare.
Lebedele, cum sunt cele care iernează pe lacurile de pe Bistriţa din Bacău, sunt protejate prin lege, iar vânătoarea lor este interzisă.
‘În cauză s-a întocmit dosar penal pentru încălcarea prevederilor legislaţiei vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic, iar lebăda a fost predată lucrătorilor din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi Siguranţei Alimentelor Bacău’, a declarat, pentru AGERPRES, comisar şef Valerica Manole, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău.
Potrivit acestuia, iniţial, tânărul prins cu lebăda în mână a spus că a încercat să salveze pasărea atacată de câini pe malul apei, ulterior însă, la secţia de poliţie, a recunoscut că el o vânase, lovind-o cu bolovani până a murit.
‘S-a confirmat, în urma observaţiilor amănunţite, că lebăda prezintă două leziuni în zona capului şi a gâtului, care ar fi putut duce la decesul pasării. Se fac analizele cerute, conform procedurii, pentru a se determina dacă aceasta prezintă virusul gripei aviare sau alte boli specifice’, a precizat, la rândul său, medicul Gheorghiţă Vlad, purtător de cuvânt al Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bacău
Bogdan Diaconu, din cadrul Centrului Regional de Ecologie Bacău, a declarat, pentru AGERPRES, că e puţin probabil ca un câine să poată prinde şi ucide o lebădă. ‘Nici nu avea, practic, un câine posibilitatea să prindă şi să omoare lebăda. De altfel, am mai fost sesizaţi şi cu o zi înainte cu privire la o asemenea intenţie. Până în acest an nu s-au mai primit sesizări privind asemenea intenţii agresive la adresa lebedelor, păsări blânde şi care farmecă privirea’, afirmat ecologistul băcăuan. El a susţinut că, în următoarele zile, ca urmare a cazului apărut, voluntarii CRE ‘vor patrula pe malurile lacurilor băcăuane pentru a preveni alte asemenea situaţii’.
Lebedele iernează pe lacurile din preajma Bacăului de mai bine de 20 ani, găsind ca urmare a formării microclimatului de deltă mediul necesar pentru a depăşi perioada sezonului friguros din nordul Europei.
(Agerpres/ FOTO nationalgeographic.com)