Bacău: Trei bătrâni ucişi de gazul de fermentaţie al unui butoi cu struguri din beciul casei
Publicat de , 29 septembrie 2016, 06:18
Un bătrân în vârstă de 83 de ani, soţia acestuia de 76 de ani, precum şi un prieten de familie de 77 de ani, au fost descoperiţi, IERI, de vecini, morţi în beciul unei case din comuna băcăuană Sascut, beci în care se afla un butoi cu struguri în fermentaţie.
‘Echipajul SMURD de la punctul de lucru Sascut şi două echipaje de la Serviciul de Ambulanţă Bacău au încercat în zadar să resusciteze victimele decedate probabil ca urmare a unei emanaţii de monoxid de carbon din butoiul în care se aflau la fermentat struguri pentru vin. Forţele de intervenţie au degajat cele trei victime‘, a declarat, pentru AGERPRES, căpitanul Andrei Grecu, ofiţer de relaţii publice la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bacău.
Vecinii au declarat poliţiştilor criminalişti care cercetează cazul că beciul în care era depozitat butoiul cu mustul în fermentaţie avea aerisire, dar se pare că nu a făcut faţă, iar gazul emanat i-a ucis pe rând. Surse din cadrul anchetatorilor afirmă că cel mai probabil cei trei au intrat pe rând în beci, având în vedere poziţiile în care au fost găsite victimele. Femeia era prima căzută, peste ea soţul ei şi deasupra lor, aproape de scări, celălalt bătrân.
Cadavrele vor fi transportate la Serviciul de Medicină Legală pentru efectuarea necropsiei şi stabilirea cauzei morţii.
Tot miercuri, două persoane, soţ şi soţie, au fost la un pas să moară în timpul somnului, fiind intoxicaţi cu monoxidul de carbon emanat, dintr-o soba în care aprinseseră focul după mai bine de trei ani, în locuinţa lor din comuna băcăuană Prăjeşti, imediat după sosirea lor din străinătate, unde muncesc.
Ei au fost salvaţi de mama femeii, aflată într-o altă încăpere, care, atunci când a văzut că soţii nu mai ies din cameră, a mers să vadă ce se întâmplă şi, constatând că nu mai mişcă, a alertat vecinii, iar aceştia au anunţat Serviciul de Ambulanţă Bacău.
Medicul Adrian Colibaba, director în cadrul acestei instituţii, a precizat faptul că în cazuistica situaţiilor de urgenţă generate de inhalarea de monoxid de carbon, gaz incolor, inodor, ce nu poate fi detectat cu mijloace de simţ, cele mai multe intervenţii, cu urmări tragice în această perioadă sunt cauzate de ‘sistemele de încălzire care sunt puse în funcţiune fără a fi fost verificate’ şi nearisirii spaţiilor în care se produce vin în gospodării.
‘Dacă acele căzi în care se pun strugurii la fermentat sunt puse în spaţii închise, neventilate, persoanele care pătrund acolo pentru a verifica mustul ce rezultă din fermentaţie pot cădea victime. Avem mai în fiecare sezon pentru asemenea cazuri cel puţin 10 -12 intervenţii de urgenţă‘, a precizat directorul SJA Bacău.
(agerpres/ FOTO desteptarea.ro)