Ascultă Radio România Iași Live

Berea cu aromă de ciocolată și cafea, realizată la USV Iași

Berea cu aromă de ciocolată și cafea, realizată la USV Iași

Publicat de Andreea Drilea, 12 ianuarie 2022, 08:30

În cadrul atelierului de microproducție bere al Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV) a fost produs primul sortiment de bere brună de tip Chocolate Stout, în realizarea produsului fiind folosit malț cu arome de ciocolată și cafea. După ce anul trecut, studenții USV Iași au testat rețeta berii cu ghimbir, acum în atelierul propriu de microproducție sunt încercate alte rețete inedite. După finalizarea perioadei de sesiune, în cel de al doilea semestru, tinerii de la specializările ce aparțin de ingineria produselor alimentare, de la Facultatea de Agricultură, vor participa la întreg fluxul tehnologic al șarjelor de bere, întreg demersul având în exclusivitate scop didactic.

În ultimele decenii, industria de obținere a berii a devenit o industrie modernă și eficientă, dând naștere unei game largi de malțuri pentru fabricarea berii, fiecare cu gradul său de prăjire și particularitățile sale. Există mai multe tipuri de malț, cele mai utilizate în industria berii fiind malțul blond și brun. Malțul blond este cel mai frecvent folosit în industria berii, pe când cel brun este mai rar folosit, dar este și printre cele mai selective specii de malț. În cadrul atelierului nostru de microproducție bere am produs un sortiment de bere de tip Chocolate Stout. Aceste tipuri de bere au arome profunde de ciocolată și cafea. Nu sunt foarte amare și pot fi uneori dulci. Ingredientele utilizate sunt cele de bază: apă, malț, hamei și drojdii. Particular berii negre este adăugarea unui malț special, de tip chocolate, conform unei tehnologii dezvoltată în cadrul secției. Acest malț este folosit pentru a oferi culoare berii și conferă o aromă de cafea prăjită, o aromă mai puțin amară decât malțul black”, a transmis ing. dr. Ionuț Veleșcu, responsabil în cadrul atelierului de microproducție bere al USV Iași.

Procesul tehnologic de fabricare al berii se desfășoară în sistem complet închis, folosind echipamente din inox. Acesta este complet automatizat, urmărindu-se toți parametrii tehnologici. Toate informațiile legate de desfășurarea proceselor sunt înregistrate și păstrate, asigurându-se o trasabilitate perfectă. „Având în vedere multitudinea de tipuri de malț, fiecare cu particularitățile sale, varietatea de produse auxiliare utilizate în prepararea berii și influența temperaturii asupra etapelor din procesul tehnologic, putem spune că diversitatea de rețete este practic nelimitată și toate  pot fi obținute în cadrul microsecției noastre de bere”, a mai punctat ing. dr. Ionuț Veleșcu.

(Comunicat de presă)

Etichete:
Remember: Vizita Papei Francisc la Iași
Regional luni, 21 aprilie 2025, 12:17

Remember: Vizita Papei Francisc la Iași

În ziua în care întreaga lume își ia rămas-bun de la Papa Francisc, la Radio Iași ne întoarcem cu emoție în timp, la momentul de grație...

Remember: Vizita Papei Francisc la Iași
IAȘI: Femeia lovită cu ciocanul şi incendiată de fostul soţ, a murit în spital
Regional luni, 21 aprilie 2025, 06:43

IAȘI: Femeia lovită cu ciocanul şi incendiată de fostul soţ, a murit în spital

Femeia din Iași care, în urmă cu o săptămână, a fost atacată și ulterior incendiată de fostul soț, a decedat, în prima zi de Paște. Ea a...

IAȘI: Femeia lovită cu ciocanul şi incendiată de fostul soţ, a murit în spital
(AUDIO) Iaşi: ITM demarează ample controale în spitalele din judeţ privind Sănătatea și Securitatea în Muncă
Regional joi, 17 aprilie 2025, 12:30

(AUDIO) Iaşi: ITM demarează ample controale în spitalele din judeţ privind Sănătatea și Securitatea în Muncă

Inspectoratul Teritorial de Muncă Iaşi va începe ample controale în toate spitalele din judeţ pentru a verifica respectarea legii securităţii...

(AUDIO) Iaşi: ITM demarează ample controale în spitalele din judeţ privind Sănătatea și Securitatea în Muncă
(AUDIO/FOTO) A fost deschis Mall Moldova. Circulația rutieră va fi reconfigurată în partea de vest a Iașului
Regional joi, 17 aprilie 2025, 12:25

(AUDIO/FOTO) A fost deschis Mall Moldova. Circulația rutieră va fi reconfigurată în partea de vest a Iașului

Astăzi, s-a inaugurat, la Iași, Mall Moldova, o investiție care, în prima etapă se ridică la 130 de milioane de euro, dar care, în perioada...

(AUDIO/FOTO) A fost deschis Mall Moldova. Circulația rutieră va fi reconfigurată în partea de vest a Iașului
Regional joi, 17 aprilie 2025, 12:21

Iaşi: Reconstrucţie mamară asistată de un robot DaVinci, la IRO; premieră în România şi Europa de Est

La Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iaşi a fost făcută prima reconstrucţie mamară asistată de robot, această intervenţie medicală...

Iaşi: Reconstrucţie mamară asistată de un robot DaVinci, la IRO; premieră în România şi Europa de Est
Regional joi, 17 aprilie 2025, 09:18

(AUDIO) Nu au început lucrările la Secția de Oncologie a Spitalului Județean de Urgență Mavromati din Botoșani

Lucrările la Secția de Oncologie a Spitalului Județean de Urgență Mavromati din Botoșani nu au început încă, deși amplasamentul a fost...

(AUDIO) Nu au început lucrările la Secția de Oncologie a Spitalului Județean de Urgență Mavromati din Botoșani
Regional joi, 17 aprilie 2025, 06:51

Iaşi: Oficiali de la Bucureşti, Chişinău şi Bruxelles vor fi prezenţi la Festivalul ‘Podul de Flori’ de la Ungheni

Oficialităţi de la Bucureşti, Chişinău şi Bruxelles vor fi prezente sâmbătă, 26 aprilie, în centrul oraşului Ungheni, din Republica...

Iaşi: Oficiali de la Bucureşti, Chişinău şi Bruxelles vor fi prezenţi la Festivalul ‘Podul de Flori’ de la Ungheni
Regional miercuri, 16 aprilie 2025, 12:27

Rata de promovare a examenului pentru obţinerea permisului de conducere este redusă în judeţul Botoşani

Rata de promovare a examenului pentru obţinerea permisului de conducere este redusă în judeţul Botoşani. Doar o treime dintre candidaţi au...

Rata de promovare a examenului pentru obţinerea permisului de conducere este redusă în judeţul Botoşani