Botoşani: Anastasia Gavrilovici a câştigat Premiul Naţional de Poezie ‘Mihai Eminescu’ pentru debut
Publicat de Andreea Drilea, 16 ianuarie 2020, 06:52
Tânăra poetă Anastasia Gavrilovici a câştigat, miercuri seară, Premiul Naţional de Poezie ‘Mihai Eminescu’ pentru debut, care a fost acordat de Memorialul Ipoteşti – Centrul de Studii ‘Mihai Eminescu’.
Ea a fost premiată pentru volumul ‘Industria liniştirii adulţilor’, apărut în 2019 la Editura Max Blecher, decizia fiind luată de un juriu format din Alexandru Cistelecan (Universitatea ‘Petru Maior’ din Târgu Mureş), Mircea A. Diaconu (Universitatea ‘Ştefan cel Mare’ din Suceava), Mihai Iovănel (Institutul de Istorie şi Teorie Literară ‘G. Călinescu’ din Bucureşti), Alex Goldiş (Universitatea ‘Babeş-Bolyai’ din Cluj-Napoca) şi Andrei Terian-Dan (Universitatea ‘Lucian Blaga’ din Sibiu).
La Premiul Eminescu pentru debut au mai fost nominalizaţi Jesica Baciu, Timoteiu Drob, Tudor Pop şi Vlad Sibechi. La concurs s-au înscris 19 autori, însă, potrivit regulamentului, juriul a selectat pentru finală doar cinci dintre ei.
Laureatul ediţiei a XXII-a a Premiului Naţional de Poezie ‘Mihai Eminescu’ – Opus Primum a fost desemnat miercuri seară în cadrul unei gale în care a fost acordat şi Premiul pentru Opera Omnia.
Anastasia Gavrilovici a avut un discurs feminist, acuzând juriul că nu a nominalizat nicio femeie la Premiul pentru Opera Omnia.
‘Nu pot să plec de pe scenă fără să îmi exprim regretul că anul acesta la Opera Omnia nu este nicio poetă nominalizată şi că din 2006, adică de 14 ani, premiul n-a fost acordat niciunei poete. Mi se pare şi scandalos, şi regretabil, pentru că avem foarte multe poete care merită această distincţie şi aş vrea să impulsionez în felul acesta juriul de la Opera Omnia şi pe cei care fac nominalizările să iasă puţin din mentalitatea asta anchilozată de secol 19, în care femeile nu sunt la fel de vizibile’, a afirmat poeta câştigătoare.
Potrivit editurii care i-a tipărit volumul, Anastasia Gavrilovici, în vârstă de 25 de ani, a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti şi cursurile de masterat ale Centrului de Excelenţă în Studiul Imaginii. A fost, în ultimii ani de liceu, redactor-şef adjunct al revistei ‘Alecart’, apoi a trecut prin ‘Zona Nouă’, iar din 2016 face parte din redacţia ‘Poesis internaţional’. A publicat poezie, cronică literară şi eseu şi a tradus cărţi din engleză şi spaniolă (Kurt Vonnegut, Ernesto Cardenal).
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)