Botoşani: Bugetul consumat de cele patru spitale aflate în contract cu CJAS se ridică la 78,62 milioane de lei
Publicat de Andreea Drilea, 29 aprilie 2021, 16:41
Cele patru spitale din judeţul Botoşani care au încheiat contracte de prestări servicii medicale cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate şi care au tratat şi pacienţi cu COVID-19 au cheltuit, în primele trei luni ale acestui an, din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), o sumă de 78,62 milioane de lei, a declarat, pentru AGERPRES, directorul CJAS, Carmen Nicolau.
Spitalul Judeţean de Urgenţă ‘Mavromati’, Spitalul Municipal Dorohoi, Spitalul de Recuperare ‘Sfântul Gheorghe’ din municipiul Botoşani şi Spitalul de Pneumoftiziologie din municipiul Botoşani au contractat servicii medicale pentru 2.062 de paturi, decontând la CJAS un cost mediu lunar de 12.709 lei per pat.
Cea mai mare parte din sumă, 43,93 milioane de lei, alocată sub formă de transferuri din FNUASS, a avut ca destinaţie ‘acoperirea creşterilor salariale pentru personalul încadrat în unităţi sanitare publice aflate în relaţii contractuale cu CJAS’, diferenţa de 34,69 milioane de lei reprezentând serviciile medicale prestate de spitalele respective.
Directorul CJAS susţine că, pe fondul pandemiei de COVID-19, spitalele mai mici, transformate în spitale suport, şi-au majorat semnificativ costurile.
‘Sunt şi spitale care fac doar 8% din valoarea serviciilor de altădată şi iau mai mult decât aveau contractat altădată. Spitalul de Recupare face servicii de 50.000 şi eu îi dau 750.000 de lei pentru că e spital COVID. În condiţiile acestea, în care eu îi dau atâţia bani, poate ar trebui să ne mai gândim dacă el să rămână sau nu spital COVID’, a afirmat Nicolau.
Potrivit unui raport întocmit de CJAS, în primul trimestru cheltuielile totale la nivelul judeţului Botoşani s-au ridicat la 149,3 milioane de lei, în timp ce veniturile la FNUASS au fost de doar 64,8 milioane de lei. AGERPRES